Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

Column – Finance fit for the future: house of finance

Een frisse blik op het functiehuis

Voelt finance zich nog thuis in het bestaande functiehuis, of is het hoog tijd voor renovatie of zelfs een verbouwing? Jan de Kroon, organisatieadviseur bij Improfin Groep en docent van Sijthoff Accountants Academy, pleit voor structurele vernieuwing van financiële functies.

Kijkend naar de structuur van de meeste financiële functies is de vergelijking met een huis goed te maken. Vandaar dat we ook wel spreken van een functiehuis of, wat sjieker, een ‘house of finance’. Dat huis heeft niveaus, verbindingen tussen die niveaus en op ieder van die niveaus vind je ook kamers. Die zijn ruim of juist wat krapper, geschikt voor veel of juist weinig mensen. De ruimte heeft een wat algemener of juist een bijzonder karakter. Deuren van en naar die ruimtes kunnen openstaan of juist dicht en ook de hoeveelheid licht van buiten naar binnen varieert nogal. Ook de voordeur speelt een belangrijke rol. Voelen gasten zich welkom of juist geweerd? Kun je zo naar binnen of moet je aanbellen en is het ‘op afspraak’?

Vanzelfsprekend zijn de kamers ook ingericht. Veelal is dat functioneel, maar het mag ook wel wat sfeer hebben. Het moet vanzelfsprekend een beetje plezierig zijn. Het meubilair moet ook een beetje bij je passen. Het hoeft niet altijd je persoonlijke smaak te zijn, maar je moet je er wel in thuis voelen. Datzelfde geldt ook voor je huis- of zelfs kamergenoten waar je veel mee optrekt. Je wilt weten wat je aan elkaar hebt en wat je van elkaar mag verwachten.

De oplettende lezer heeft voor zichzelf al wat beelden verzameld in de vergelijking met een functiehuis. Net als bij ieder huis is het de vraag of het nog in een goede staat is. De staat van onderhoud van huis en inrichting; maar ook of de indeling eigenlijk nog wel voldoende voldoet aan de eisen die de bewoners eraan stellen. Hoeveel werkplekken hebben we eigenlijk nodig en waar moeten die aan voldoen? Welke bewoner past er het beste op welke stoel, kan en mag je intern verhuizen naar een andere kamer of zelfs een andere verdieping. Wordt het niet eens tijd om te renoveren of zelfs te verbouwen? Of kan achterstallig onderhoud nog wel even; verbouwen en renoveren kost immers geld, en wat krijg je daarvoor terug?

De rauwe werkelijkheid is dat veel financiële functies en hun functiehuis in een bedenkelijke staat van onderhoud verkeren. Veelal ingegeven door ‘waarom repareren als het niet kapot is?’ In technische zin kan het ‘actief’ mogelijk nog wel even mee; economisch is het echter allang afgeschreven en zijn ‘vervangingsinvesteringen’ noodzakelijk. En ja, die kosten geld. Maar je krijgt er ook wat voor terug.

De omstandigheden vragen om een financieel functiehuis dat voldoende waarborgen biedt voor blijvende toegevoegde waarde. Dat functiehuis is licht en open, de ‘bewoners’ zijn vaardig en deskundig, prospectief en pro-actief en maken gebruik van moderne gemakken zoals digitalisering, robotisering en AI. Ze zijn ook nieuwsgierig hoe het er in naburige functiehuizen aan toegaat en zijn daar graag geziene gasten.

Mogelijk kijk je nu om je heen en constateer je inderdaad dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Het is op orde gebracht met kleine aanpassingen, een likje verf, wat nieuw meubilair en soms wat andere bewoners. Aan een structurele renovatie of zelfs verbouwing valt echter niet te ontkomen. Met een goed plan is dat minder ingrijpend dan het lijkt. Het begint echter met de ambitie om het aan te pakken. Maar hoe doe je dat dan en hoe zorg je vervolgens dat het ook op orde blijft? Geen alledaagse kost en tijdens verbouwingen blijft de winkel gewoon open. Vraag daarom eens een ‘binnenhuisarchitect’ om met je mee te denken en richting te geven. Ga niet meer voor lapmiddelen, maar sta open voor verfrissende ideeën die de toegevoegde waarde van het functiehuis structureel verbeteren. Herdefinieer doelen, rollen en taken. Pak processen aan en zorg voor een meer open cultuur van samenwerken in ketens, distribueer geen bakken data maar lever echte informatie.

 


Maak kennis met auteur Jan de Kroon
Jan de Kroon is organisatieadviseur en DGA van Improfin Groep, een onderneming die zich specialiseert in het ontwikkelen en verbeteren van financiële functies en financiële professionals door een uitgekiende combi van advies, begeleiding, opleiding & training en hands-on ondersteuning.

Jan verzorgt meerdere programma’s bij Sijthoff Accountants Academy. Lees meer over zijn cursussen, zoals Financiële functie 2.0: how to change, Planning en control 2.0, Efficiënter en effectiever rapporteren, Het mkb-accountantskantoor van de toekomst en Een baken in roerige tijden: de mkb-accountant als strategisch sparringpartner.


 

Bekijk meer nieuws