Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Efficiënter en effectiever rapporteren

Hoe je ervoor zorgt dat je rapportages worden gelezen en er iets mee gebeurt

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

ma 23 september 2024, Utrecht

wo 13 november 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 750 (leden)

€ 850 (niet-leden)

PE

6

Dit programma concentreert zich op de operationele planning & controlcyclus en hoe deze niet alleen efficiënter maar vooral doelmatiger te maken. Voor een finance professional is immers niets zo frustrerend als rapportages te produceren die vervolgens onvoldoende worden gelezen, laat staan gebruikt.

Na afloop van deze cursus weet je hoe je je Record to Report kunt verbeteren zodat je vrijwel voortdurend in staat bent om een dashboard voor bestuurders en management te voeden.

Om als organisatie succesvol te zijn en blijven, is het zaak tijdig op ontwikkelingen voor te sorteren. Voor de bestuurder is een actueel en betrouwbaar beeld op het ‘dashboard’ daarbij cruciaal. Je kunt immers niet sturen, gasgeven en remmen als je niet goed weet waarop, waarvoor en wanneer. Dat vraagt om informatie over uiteenlopende omgevingsfactoren die impact kunnen hebben op succes of falen.

Als controller wil je dat de managementinformatie die je levert ook daadwerkelijk tot actie van de bestuurder leidt. Inmiddels komt ook steeds meer non-financial informatie op dat veelal financiële dashboard. Waar zitten de brongegevens en hoe kun je die ontsluiten? Welke waarborgen zijn er voor betrouwbaarheid en bruikbaarheid? Hoe staat het met de betrokken mensen, processen en systemen en hoe kun je die vanuit je rol beïnvloeden?

Tijdens deze cursus leer je je Record to Report zodanig te verbeteren dat je vrijwel voortdurend in staat bent om een dashboard voor bestuurders en management te voeden. Op dat dashboard staat betrouwbare en tijdige informatie waar betrokkenen op kunnen of zelfs moeten acteren. Het programma concentreert zich op de operationele planning & controlcyclus en hoe deze niet alleen efficiënter maar vooral doelmatiger te maken. Voor een finance professional is immers niets zo frustrerend als rapportages te produceren die vervolgens onvoldoende worden gelezen, laat staan gebruikt.

Wat levert het je op?
Aan de hand van dit programma realiseer je de volgende leerdoelen:

 • Hoe je je rapportages afstemt op eisen uit de externe omgeving
 • Hoe je aansluit op de verwachtingen van interne klanten en die overtreft
 • Hoe je de toegevoegde waarde van je rapportages verhoogt
 • Hoe je je record-to-report process verbetert op accuratesse
 • Hoe je niet-financiële informatie met succes vertaalt naar je rapportages
 • Welke eisen je moet stellen aan mensen, processen en data/systemen
 • Hoe je overwegend retrospectieve informatie ook prospectieve inhoud geeft

Programma en werkwijze
Om de leerdoelen samen te behalen werken we zoveel mogelijk met ‘action learning’ waarbij de situatie van de deelnemer zelf centraal staat. Daartoe bestaat het programma uit vier onderdelen:

 1. Re-design van de planning & controlcyclus en de eigen rol daarin
 1. De factor mens (competenties, houding & gedrag, verwachtingen, cultuur)
 2. De factor proces (inrichting, governance, RACI)
 3. De factor data/systemen (betrouwbaar, bruikbaar, digitaal, efficiënt)

Voor wie?
Je bent controller, accountant in business, manager Finance & Control of in ander opzicht betrokken bij de ontwikkeling van de financiële functie. Voor deelname is het van belang dat je de eigen situatie kunt inbrengen.

Finance Fit for Future
Dit programma is onderdeel van het Finance Fit for Future Cluster met naast dit programma ook de cursussen Financiële Functie 2.0 en Planning & Control 2.0. De programma’s zijn zowel apart van elkaar of als reeks te volgen.

Jan de Kroon
Jan de Kroon
Organisatie-adviseur en DGA
Jan de Kroon is organisatie-adviseur en DGA van Improfin Groep, een onderneming die zich specialiseert op het ontwikkelen en verbeteren van financiële functies en financiële professionals door een uitgekiende combi van advies, begeleiding, opleiding & training en hands-on ondersteuning. Meer info
Efficiënter en effectiever rapporteren
Startdatum 23 september
ma 23 september 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 13 november
wo 13 november 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving