Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

Fraude

Als er iets is waar onze beroepsgroep, accountants, en ook andere financiële professionals door de samenleving voor verantwoordelijk worden gehouden (en soms te veel), dan is het wel het voorkomen of ontdekken van fraude. Fraudeurs worden steeds slimmer en fraudes worden steeds doortrapter en moeilijker te ontdekken. Daarom moet je je als financiële professional blijven ontwikkelen op elk van de drie aspecten van de fraudedriehoek: druk/motivatie, gelegenheid en rationalisatie.

Natuurlijk is voor het voorkomen of ontdekken van fraude een zeer goede beheersing van het ontwerpen van interne controles nodig, wat steeds uitdagender wordt door de toenemende digitalisering en globalisering van de bedrijfsprocessen van je bedrijf of dat van je klanten. Maar net zo belangrijk is begrip van de psychologie en van de motieven van het bestuur en de werknemers. Ook moet je inzicht hebben in de heersende cultuur op de werkvloer én in de bestuurskamer. Pas dan kun je een goed frauderisico-analyse uitvoeren.

Met het voorkomen of ontdekken van een fraude ben je er nog niet. Je moet ook op de hoogte zijn van wet- en regelgeving over onderzoek en rapportage én de best practices kennen. Denk aan klokkenluiders, witwassen, ongebruikelijke transacties, directiefraude en de verplichting om in de controleverklaring te rapporteren over de werkzaamheden rond fraude. Je wilt een goede data-analyse kunnen doen, de onvermijdelijke moeilijke gesprekken kunnen voeren. en weten wanneer je beter forensische expertise kunt inhuren.

Hier vind je precies de juiste cursussen!