Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

ESG, greenwashing en fraude

Pak jouw rol bij niet-financiële verantwoording

Deze cursus is nog niet gepland, Klik hier voor ons totale cursusaanbod

Fraude en corruptie bij ESG. Het is een complexe, nieuwe wereld waarbij de accountant nauwelijks beheersmaatregelen heeft om de frauderisicofactoren de baas te zijn.

Tijdens deze cursus worden best practices aangereikt en discussies uitgelokt om met beroepsgenoten dilemma’s en uitdagingen te beleven, waar het gaat om fraude en corruptie in relatie tot ESG. Bedenk dat bij ESG-thema’s in mindere mate de gelegenheid, maar vooral druk en rationalisatie centraal staan.

Met het definitief worden van de CSRD krijgt de accountant te maken met een nieuw controledomein: ESG. Er moeten veel nieuwe niet-financiële situaties worden gecontroleerd. Hoe ga je om met factoren als greenwashing versus greenhushing in de organisatie of in de keten?

Deze cursus beoogt de ogen te openen voor betere fraudebeheersing in het algemeen, maar in het bijzonder fraude met niet-financiële verantwoordingen en de rol van de (externe) accountant daarbij. Hierbij worden best practices aangereikt en discussies uitgelokt om met beroepsgenoten dilemma’s en uitdagingen te beleven, waar het gaat om fraude en corruptie, in relatie tot ESG. Bedenk dat bij ESG thema's in mindere mate de gelegenheid, maar vooral druk en rationalisatie centraal staan: juist de frauderisicofactoren in verband waarmee de accountant nauwelijks beheersingsmaatregelen kent.

Wat ga je leren?

  • Algemene uitgangspunten van fraude & corruptie binnen het ESG-domein. We bespreken met elkaar: aard en oorzaak van risico’s, (on)mogelijkheden van fraudebeheersing, verantwoordelijkheidsverdeling accountant/organisatie (binnen de huidige verantwoordelijkheden rond financiële fraude).
  • Hoe voer je het kritische fraudegesprek met organisatie over ESG vanuit ‘professioneel wantrouwen’?
  • Hoe verhoog je de effectiviteit van fraude- en corruptierisico analyse?
  • Wat doe je bij aanwijzingen van fraude/corruptie?

Wat levert het je op?

  • Je legt jouw cliënt uit wat zijn/haar eigen verantwoordelijkheid is bij fraudebeheersing  binnen het domein van ESG en hoe de accountant daarop controleert.
  • Je voert met plezier en zelfvertrouwen waardevolle gesprekken met bestuur en/of interne toezichthouders en medewerkers over frauderisicobeheersing en eventuele verbeterpunten.
  • Je zet met kennis en begrip een zinvolle frauderisico-analyse op en voert die uit, waarbij verder wordt gegaan dan het risicofenomeen, maar wordt verdiept tot op scenarioniveau, binnen de ESG thema's.
  • Met verstand de respons op en/of een onderzoek naar onregelmatigheden begeleiden.

Voor wie is de cursus bestemd?
Accountants die in de externe controle werken,  interne accountants/ accountants in business die in hun organisatie als contactpersoon optreden van de externe accountant. De interactieve cursus is ook interessant voor toezichthouders.

Goed te weten
Instroomeis is dat deelnemers bekend zijn met de regels die het accountantsberoep stelt aan fraudebeheersing, zowel wat de verantwoordelijkheden van de cliënt als die van de accountant is.

Aan de slag met jouw eigen team?
We kunnen dit programma ook incompany voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.

Programma
De cursus is verdeeld over vier onderdelen:

  1. Algemene inleiding fraude & corruptie, binnen het kader van ESG: aard en oorzaak risico, (on)mogelijkheden fraudebeheersing, verantwoordelijkheidsverdeling accountant/organisatie, binnen de al bestaande verantwoordelijkheden rond financiële fraude.
  2. Hoe zou je het fraudegesprek met de organisatie over ESG vanuit het perspectief van professioneel wantrouwen (in tegenstelling tot professioneel kritisch) ook kunnen voeren?
  3. Hoe verhoog je de effectiviteit van de fraude- en corruptierisico analyse?
  4. Wat te doen in geval van aanwijzingen van fraude/corruptie?