
Summer School 2025 | Schaarste in overvloed
Driedaags programma | Kennis, inspiratie en verbinding voor finance professionals
3 dagen
wo 20 augustus 2025, Sint-Michielsgestel
wo 27 augustus 2025, Arnhem
€ 2.695 (leden)
€ 2.850 (niet-leden)
20
Hoe weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt in een wereld vol paradoxen?
In een tijdperk gekenmerkt door technologische innovatie en politieke instabiliteit, verandert het speelveld van de financieel professional razendsnel. Hoe zorg je ervoor dat je met kennis, creativiteit en strategisch inzicht klaar bent voor een toekomst waarin schaarste en overvloed elkaar op onverwachte manieren ontmoeten? Tijdens deze driedaagse Summer School richten we ons op de paradoxen van onze tijd. We duiken in het spanningsveld tussen overvloed aan data en digitale mogelijkheden enerzijds en de fundamentele schaarste van grondstoffen, tijd en aandacht anderzijds.
Dit evenement biedt jou de kans om te netwerken, te reflecteren en nieuwe inzichten op te doen die je helpen bij doordachte besluitvorming in een wereld waar AI, politieke instabiliteit en verschuivende machtsverhoudingen centraal staan.
Weet je zeker dat je de juiste dingen doet op het juiste moment? Dat je voldoende anticipeert op alle veranderingen die jouw bedrijf raken? Want binnen het vakgebied van de financieel professional verandert nogal wat.
Deze driedaagse Summer School gaat in op ‘Schaarste in overvloed’: de paradoxale kenmerken van een instabiele wereld. Aan de ene kant ervaren we schaarste: grondstoffen raken uitgeput, er is een tekort aan woningen, arbeidskrachten, medicijnen, water en zelfs tijd. In een samenleving vol constante digitale prikkels wordt aandacht misschien wel het meest schaarse goed van allemaal.
Tegelijkertijd leven we in een tijd van overvloed: een overvloed aan data en digitale mogelijkheden. Maar hoe vertaal je al die data naar bruikbare inzichten? En hoe ga je om met de stress en onzekerheid die deze overvloed kan veroorzaken? Want overvloed dwingt ons ook tot keuzes: wat laat je liggen, wat doe je niet?
Tijdens de Summer School ‘Schaarste in overvloed’ verkennen we deze vraagstukken samen met professionals uit de financiële wereld van toonaangevende organisaties zoals ASML, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en andere denkers en doeners. We dagen je uit om moedig te zijn – niet roekeloos – en samen na te denken over de keuzes die we maken in een wereld vol contrasten.
Wat ga je leren én ervaren?
- Nieuwe inzichten en kennis: Ontdek hoe je data vertaalt naar bruikbare inzichten en maak kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, wereldwijde veiligheid en veranderende geopolitieke machten.
- Inspirerende sprekers: Leer van professionals van toonaangevende organisaties als SheMatters, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en ASML.
- Innovatie en besluitvorming: Leer de kunst van het strategisch denken en doen in een onzekere wereld, en ontwikkel vaardigheden op het vlak van reflectie en intervisie.
- Netwerken en verbinding: Bouw waardevolle relaties op tijdens sessies gericht op samenzijn en netwerken, en creëer een duurzaam platform voor toekomstige samenwerking.
- Ontspanning op een toplocatie: Geniet van de prachtige omgevingen en culinaire hoogstandjes in locaties als Hotel De Ruwenberg en Topsportcentrum Papendal, waar innovatie en ontspanning hand in hand gaan.
Een inspirerende line-up
- Haroon Sheikh - Atlas van de digitale wereld: Navigeren in geopolitiek, technologie en finance
- Christina Moreno - The Social Impact of Entrepreneurship: Diversity, ESG, and the Future of Business
- Willem Harbers – De weg van het marmer: Onder schaarste schuilt overvloed
- Sven Krol, Tim Wolput, Mariël Koopmans – Respect voor schaarste
- Frank Eggink - Van controle naar koers: de CFO als kompas in een wereld in transitie
- Sander Jansen – Defensie en Serial Skilling - Decisionmaking onder druk: inzichten uit het veld van de special forces
- Jan de Kroon – De adviesfunctie in de geopolitieke actualiteit: Navigeren in onzekerheid
- An Lommers – Head of Risk and Business Assurance bij ASML - Verantwoordelijkheid in een wereld van extreme contrasten
Voor wie?
Deze Summer School is bedoeld voor de ervaren financial die bereid is verder te kijken dan traditionele methoden, nieuwe inzichten op te doen en in een veranderende mondiale orde zijn of haar stempel wil drukken met vernieuwende besluitvorming. Doe mee, verrijk jezelf met kennis en inspiratie, en vind de verbinding met gelijkgestemde professionals in een omgeving waar kunst, innovatie en top locaties samenkomen voor een ervaring van samenzijn en culinaire verwennerij.
Prachtige locaties
20-22 augustus, Hotel De Ruwenberg, Sint-Michielsgestel
27-29 augustus, Topsportcentrum Papendal, Arnhem
Woensdag – Navigeren in de digitale en geopolitieke wereld
- 10.00 uur: Inloop met koffie en thee
- 10.30 – 11.00 uur: Bob Beusekom, Coen Reinders – Opening en kennismaking
- 11.00 – 13.00 uur: Haroon Sheikh – Atlas van de digitale wereld: Navigeren in geopolitiek, technologie en finance
Keynote waarin prof. dr. Sheikh de verschuivende mondiale orde, AI, politieke instabiliteit en nieuwe machtsblokken analyseert. Hij koppelt deze inzichten vanuit wetenschap en filosofie aan strategische besluitvorming en de dynamiek van grondstoffen, talent en invloed, zodat jij jouw koers kunt bepalen in een wereld vol energie en onzekerheid. - Lunchpauze
- 14.30 – 16.30 uur: Christina Moreno – The Social Impact of Entrepreneurship
Christina's lecture will explore the role of social entrepreneurship and diversity in driving business success, the growing importance of ESG (with a focus on the "S"), and how finance professionals can integrate these principles into their strategies—while fostering an interactive discussion on real-world impact.
- 17.00 – 19.00 uur: Willem Harbers – De weg van het marmer: Onder schaarste schuilt overvloed
In veel opzichten staat de wereld van de jaarrekening haaks op de wereld van kunst. Waar de economie van de jaarrekening draait om regulering en transparantie, komt de economie van de kunst voort uit vrijheid, creativiteit en onnavolgbaarheid. Bedrijven ontwikkelen een product vanwege een behoefte in de markt, terwijl de markt ruimte maakt voor de individuele uitingen van de kunstenaar. Onder leiding van beeldhouwer Willem Harbers onderzoeken we wat de weg van het marmer ons kan vertellen over het bedrijfsleven en hoe de kunst vaak de ‘kanarie in de mijn’ is die vooruitloopt op de veranderingen in de wereld.
- 19.30 uur: Diner
Donderdag – Systemisch Denken en Strategische Balans
- 9.30 – 12.30 uur: Sven Krol, Tim Wolput & Mariël Koopmans – Respect voor schaarste
Ontdek hoe je de juiste knoppen draait in een organisatie waar tijd, geld en mensen beperkt zijn. Deze sessie combineert inzichten uit systeemtheorie, organisatieontwikkeling en de Japanse Lean-filosofie en laat je nadenken over de juiste balans tussen menselijk gedrag, efficiëntie en respect voor tijd en middelen. Tijdens deze sessie bellen we in met Japan, om uit de eerste hand te horen over de culturele voedingsbodem achter deze filosofie.
- Lunchpauze
- 13.30 – 15.30 uur: Frank Eggink – Van controle naar koers: De CFO als kompas
Hoewel je mogelijk de indruk krijgt dat verduurzaming een lagere prioriteit heeft gekregen op de agenda – ingehaald door populisme en retoriek over de ‘good old days’ – wint de realiteit het uiteindelijk altijd van wensdenken. De duurzaamheidsopgave is springlevend en urgenter dan ooit. In deze inspirerende sessie onderzoeken we wat dat vraagt van jou: als mens, als leider in finance, en als strategisch business partner. Wat is jouw morele kompas, voorbij controle en compliance?
- 16.00 – 19.00 uur: Sander Jansen – Defensie en Serial Skilling
Leer van oud-commando’s hoe je effectief besluitvorming toepast onder hoge druk en met minimale informatie. Deze sessie brengt je tot een vernieuwend inzicht over samenwerking en het nemen van cruciale beslissingen. - 19.30 uur: Diner
Vrijdag – Navigeren door onzekerheid en verantwoordelijkheid nemen
- 09.30 – 12.30 uur: Jan de Kroon – De financiële functie in de geopolitieke actualiteit: Navigeren in onzekerheid
De geopolitieke actualiteit brengt voor veel organisaties onrust en economische onzekerheid met zich mee. Om geen blijvende schade op te lopen met risico’s voor de continuïteit, moet je organisatie wellicht de bakens gaan verzetten. Dat betekent het tijdig duiden van risico’s, het opstellen van scenario’s en tot een keuze komen. Maar hoe weet je welke keuze de juiste is? Als financial faciliteer je management control en ben je het beste gepositioneerd om deze discussie te starten. Hoe pak je als financial de rol van change agent? Hoe start je de discussie en wie betrek je wanneer? Aan de hand van verschillende modellen (Simons, Knoster, Quinn & Cameron ) gaan we samen aan de slag met deze vragen. ‘Never waste a good crisis’ om je toegevoegde waarde op de kaart te zetten. - Lunchpauze
- 13.30 – 15.00 uur: An Lommers – Verantwoordelijkheid in een wereld van extreme contrasten
Verdiep je in de hedendaagse uitdagingen rond veiligheid, kennis en digitale overvloed bij een toonaangevend bedrijf als ASML. Ontdek hoe het combineren van creativiteit en strategisch inzicht je kan helpen om betekenisvol te sturen. - 15.00 – 15.30 uur: Bob Beusekom, Coen Reinders – Afsluiting
Door deze vernieuwde focus op zowel de praktische als de strategische dimensies van het vakgebied, zorgen we ervoor dat je niet alleen goed geïnformeerd bent, maar ook weet hoe je deze nieuwe inzichten in de praktijk kunt brengen. Zo maak jij, met kennis, talent en innovatieve denkkracht, de juiste keuzes in een wereld vol schaarste en overvloed.









