Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Meervoudige waardecreatie: Finance in the lead

Van CFO naar CVO

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 9 oktober 2024, Utrecht

di 26 november 2024, Amsterdam

Prijs (excl. btw)

€ 750 (leden)

€ 850 (niet-leden)

Waardecreatie staat steeds prominenter op de bestuursagenda. Het is een spannend speelveld voor bestuurders en toezichthouders, waarbij procedureel toezicht, governance-codes en afvinklijstjes niet meer voldoende zijn. Tijdens deze cursus leer je wat meervoudige waardecreatie precies inhoudt en wat dit betekent voor de finance functie.

De cursus is bestemd voor iedere bestuurder, CFO of controller die binnen zijn/ haar onderneming meedenkt over het inbedden van meervoudige waardecreatie bij besluitvorming, uitvoering en toezicht.

Het kapitalisme is toe aan een reset in de huidige tijd waarin duurzaamheid centraal staat. De rol van aandeelhouders in het governance model staat regelmatig onder druk. Activistisch toezichthouden is een niet te stoppen trend. Er is een groeiend pleidooi voor een transformatie om de Chief Financial Officer (CFO) te ‘herdopen’ naar Chief Value Officer (CVO). Dit alles maakt duidelijk dat het niet langer gaat om louter euro’s, maar in toenemende mate om waardecreatie in veel bredere zin. 
 
De focus op meervoudige waardecreatie staat steeds prominenter op de bestuursagenda. Voor aandeelhouders gaat het om een rechtvaardig rendement, terwijl andere stakeholders oproepen tot meer duurzaamheid, langetermijnvisie en maatschappelijke legitimering. Dit zorgt voor een spannend speelveld voor bestuurders en toezichthouders, waarbij louter procedureel toezicht, governance-codes en afvinklijstjes niet meer voldoende zijn. 
 
Meervoudige waardecreatie is een 'conditio sine qua non' om de license to operate te behouden; alle stakeholders moeten hun gerechtvaardigde belangen op elkaar afstemmen en realiseren. Sterker nog, het risico op reputatieschade is groot als de bedrijfstop geen balans vindt tussen waardecreatie en aandeelhoudersbelangen.

Onder leiding van Leo van de Voort en emeritus hoogleraar prof. Leen Paape gaan we tijdens de cursus diepgaand in gesprek over de verantwoordelijkheid van bestuurders en toezichthouders. En hoe bedden zij meervoudige waardecreatie in bij besluitvorming, uitvoering en toezicht. En hoe geef je hier bekendheid aan? Want het uitsluitend communiceren in het jaarverslag is allang niet meer voldoende.

Wat ga je leren?

 • Meervoudige waardecreatie: wat houdt het precies in?
 • Wat betekent eensteeds dwingender context van meervoudige waardecreatie?
 • Wat betekent meervoudige waardecreatie voor de finance functie?
 • Gastspreker Marcel Veenhuizen deelt inzichten uit de actuele praktijk.
 • Break-out sessies en een plenair gesprek over stellingen.
 • Hoe ontwikkelt zich de rol van de CFO en controller in dit speelveld?
 • 5 concrete take aways om direct mee aan de slag te gaan.

Wat levert het je op?

 • Blijf gesprekspartner op niveau (RvB/RvC).
 • Up-to-date kennis over actueel thema.
 • Handvatten voor Integrated Reporting.
 • Inzicht in Impact Valuation.
 • Mogelijkheid je te ontwikkelen tot Chief Value Officer en impact controller.
 • Goed zicht op wat er op Finance afkomt.
 • Inzicht in steeds dominanter value-at-the-core.

Voor wie is de cursus bestemd?
Deze cursus is bestemd voor iedere bestuurder, CFO, controller en accountant die binnen zijn/ haar onderneming mee dient te denken over vraagstukken rondom meervoudige waardecreatie en de license to operate. 
 
Deelnemers ontvangen het boek 'Exit Fantoomtrots' van Leen Paape en Leo van de Voort.

Marcel Veenhuizen
Marcel Veenhuizen
Partner Goal 17
Marcel heeft meer dan 25 jaar managementervaring in de reisindustrie. Hij werkte onder andere voor Schiphol Group, stond aan de basis van Vliegwinkel.nl, gaf leiding aan een cruise touroperator en was verantwoordelijk voor marketing- en productdevelopment bij Holland America Line. Als consultant werkte hij voor toonaangevende merken in automotive, retail, & fashion. Sinds 2021 is hij partner bij Goal 17, een adviesbureau dat bedrijven helpt… Meer info
Leo van de Voort
Leo van de Voort
Partner Fuel for Living Strategies, strateeg, waardedrijver, bron van transities
Leo studeerde Nederlandse taal- en letterkunde (Nijmegen), Rechten (Utrecht) en Bedrijfskunde (MBA, Rotterdam). Hij is een strateeg met een veelzijdige werkervaring - als topconsultant (Kearney), investment banker (Kempen & Co) en CFO in grotere en kleinere (beursgenoteerde) organisaties kent hij het (strategische) klappen van de zweep. Leo ziet als rasoptimist mogelijkheden en kansen waar anderen zich concentreren op bedreigingen en onmogelijkheden. Hij blijft daarbij een… Meer info
Leen Paape
Leen Paape
Hoogleraar emeritus Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit
Leen is hoogleraar emeritus Corporate Governance en verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Tevens is hij actief als toezichthouder bij diverse organisaties zoals Univé Dichtbij, SNS Reaal Pensioenfonds, Stichting BOOR, het ABP, het IMF in Washington en het ING Pensioenfonds. Ook is hij Voorzitter van de Signaleringsraad en van de Raad voor de Praktijkopleidingen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Leen begon zijn carrière op… Meer info
Meervoudige waardecreatie: Finance in the lead
Startdatum 9 oktober
wo 9 oktober 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 26 november
di 26 november 2024
9:30 - 17:00
Amsterdam
Routebeschrijving