Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Besturen en toezicht van cyberrisicobeheer

Cyber Risk Governance in de bestuurskamer

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

di 1 oktober 2024, Capelle Aan Den Ijssel

do 7 november 2024, Utrecht

do 12 december 2024, Breda

Prijs (excl. btw)

€ 850 (leden)

€ 950 (niet-leden)

PE

7

Via recente en verwachte wetgeving komt Cyber Risk Governance de bestuurskamer binnen. Ook de geactualiseerde corporate governance code ziet cyberriskmanagement als een bestuurlijke verantwoordelijkheid. Hiermee is een holistisch, bedrijfskundig begrip van cyber essentieel. Deze cursus gaat in op de bestuurlijke aspecten van cyberrisicobeheer.

Cyberveiligheid is een essentieel en strategisch vraagstuk voor bestuurders en toezichthouders. Zeker in de huidige tijd waarin onze maatschappij steeds meer afhankelijker is van technologische toepassingen.

Via recente en aanstaande wetgeving komt cyber risk governance de bestuurskamer binnen. Denk aan de Cyber Resilience Act (CRA) en de Network and Information Security Directive (NIS2). Cyber security is niet meer vrijblijvend. Ook de geactualiseerde corporate governance code (2022) ziet cyberriskmanagement als een bestuurlijke verantwoordelijkheid.

Het monitoren van de langetermijneffectiviteit van een adequate strategie voor cyberrisicobeheer is niet eenvoudig. Cyberrisicobeheer is onlosmakelijk verbonden met zakelijke, operationele en financiële aspecten van de organisatie. Wil je hierop grip hebben en houden, dan raakt dat besturing, inrichting en bewaking van de organisatie. Een holistisch, bedrijfskundig begrip van cyber is dan essentieel. Het maakt ook duidelijk dat besturen van en toezicht houden op cyberrisicobeheer veel verder gaat dan het naleven van standaarden en regels, het implementeren van beleid en het stellen van grenzen om cyberrisico's te accepteren.

Wat ga je leren?

 • Relevante (wettelijke) ontwikkelingen cyber risk governance in de bestuurskamer.
 • Inzicht dilemma’s (en oplossingen) bij investeringsvraagstukken in cyberrisicobeheer via bedrijfssimulatie.
 • Raamwerk voor succesvolle en falende strategieën voor cyberrisicobeheer doorgronden via casestudies.
 • Uitleg over de componenten van cyber risk governance en het toepassen van 6 daaraan gelieerde essentiële principes (gekoppeld aan casestudies).
 • Uitleg over strategische control en verkrijgen van redelijke zekerheid over het effect van cyberrisicostrategieën (via casestudies).

Wat levert het je op?

 • Begrijpen dat cyber security een strategisch, bedrijfskundig vraagstuk is.
 • Herkennen van uitdagingen van bedrijfsmatig investeren in cyber security.
 • Inzicht in succesvolle en falende strategieën voor cyberrisicobeheer.
 • Kennen van essentiële componenten van cyber risk governance.
 • Doorzien van vier essentiële componenten van strategisch beheer.
 • Beschikken over handvatten om grip te hebben op strategische cyberrisico’s.
Voor wie is de cursus bedoeld?
Bestuurders, toezichthouders, controllers, riskmanagers, beleidsmedewerkers van organisaties van (a) minimaal 50 Fte en een balanstotaal of jaaromzet van 10 miljoen, of (b) die wettelijk een toezichthoudend orgaan moeten hebben. De cursus gaat in op bestuurlijke aspecten van cyberrisicobeheer.

Een selectie van artikelen docent rondom het thema, (mede)auteur Sander Zeijlemaker

Sander Zeijlemaker
Sander Zeijlemaker
Directeur
Sander Zeijlemaker is directeur van Disem Institute en gespecialiseerd in bestuurlijke vraagstukken rondom cybersecurity. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het adviseren van beleidsmakers en bestuurders, zowel bij Fortune-500 als bij MKB-organisaties, op het gebied van strategische IT-operaties, bedrijfsveranderingen en cyberrisico's. Hij is een internationale spreker en schrijver op gebied van strategisch cyberriskmanagement. Sander Zeijlemaker is een Research Affiliate bij het Massachusetts Institute… Meer info
Besturen en toezicht van cyberrisicobeheer
Startdatum 1 oktober
di 1 oktober 2024
9:00 - 17:30
Capelle Aan Den Ijssel
Routebeschrijving
Startdatum 7 november
do 7 november 2024
9:00 - 17:30
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 12 december
do 12 december 2024
9:00 - 17:30
Breda
Routebeschrijving