Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

AO nieuwe stijl voor financials

Verbeter de effectiviteit en efficiency van jouw AO

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

di 8 oktober 2024, Amsterdam

wo 11 december 2024, Capelle Aan Den Ijssel

Prijs (excl. btw)

€ 795 (leden)

€ 895 (niet-leden)

PE

6

Failliet gaan kan ook bedrijven overkomen die een 'in control statement' hebben afgegeven. Nadruk op formele standaardmaatregelen als controle-technische functiescheiding en procedures leiden vaak tot starheid van handelen. Dit remt flexibiliteit en innovatief gedrag in organisaties af. En wellicht nog belangrijker… deze maatregelen leveren niet altijd de beoogde effectiviteit.

Deze cursus is bestemd voor iedere finance executive die betrokken is bij de inrichting, evaluatie en verbetering van de AO en overzicht en op de hoogte wil zijn van de nieuwste ontwikkelingen in dit vakgebied.

Het vakgebied administratieve organisatie (AO) is al meer dan 100 jaar oud, maar staat nog steeds in de belangstelling. Tekortkomingen in de administratieve organisatie worden volop in de media besproken. Denk aan de financiële debacles zoals bij Imtech, Vestia, en Amarantis en niet naleven van wet- en regelgeving zoals de Polen-fraude bij het UWV of het niet signaleren van witwaspraktijken door de ING en ABNAmro.

AO kan niet meer los worden gezien van IT-ontwikkelingen. De mogelijkheden van data-analytics, RPA en process mining hebben een vergaande invloed op de inrichting van de informatieverzorging en de wijze waarop risico's worden gemitigeerd. Online werken betekent dat de risico's van een beveiligde IT omgeving nóg zichtbaarder worden. De afgelopen periode laat zien dat ook bedrijven die een 'in control statement' hebben afgegeven, failliet gaan of door de overheid gered moeten worden. Nadruk op de formele standaardmaatregelen als controle-technische functiescheiding en procedures leiden vaak tot een starheid van handelen. Dit remt flexibiliteit en innovatief gedrag in organisaties af. En wellicht nog belangrijker: deze maatregelen leveren niet altijd de beoogde effectiviteit.

De klassieke AO, met dikke handboeken, instructies en functiescheidingen schiet daarom tekort. In de loop der tijd is er een AO nieuwe stijl ontstaan. De keuze van beheersmaatregelen is niet alleen afhankelijk van de typologie van de organisatie, maar afgestemd op de sturing van medewerkers binnen de organisatie en de mogelijkheden die IT biedt. Sturing op basis van het voorschrijven van werkzaamheden door procesbeschrijvingen komt steeds minder vaak voor. AO-professionals moeten risicogericht beheersmaatregelen ontwerpen, rekening houdend met IT-mogelijkheden en soft controls, die in de complexe organisatie voldoende zekerheid bieden om doelstellingen te realiseren.

Wat ga je leren?

  • De recente ontwikkelingen binnen het vakgebied AO.
  • Hoe ziet de wisselwerking tussen AO, IT, management control en operational excellence er uit?
  • Hoe verbeter je de effectiviteit en efficiency van jouw AO?

Wat levert het je op?

  • Je kent de ontwikkeling van AO: van Starreveld tot en met ontwikkelingen zoals process mining, RPA, big data en blockchain.
  • Je weet wat de impact is van verschillende wijzen van sturing (management control en procesbeheersing) op de inrichting van de administratieve organisatie.
  • Betere vastlegging van de AO door het transparant maken en verbinden van doelstellingen en risico's, sturing en beheersingsmaatregelen en managementinformatie over effectiviteit en naleving.
  • Analyse en verbeteringen van de administratieve organisatie op het gebied van interne beheersing, informatieverzorging en informatiemanagement.

Voor wie is de cursus bestemd?
Financial executives die betrokken zijn bij de inrichting, evaluatie en verbetering van de administratieve organisatie.

Arco van de Ven
Arco van de Ven
Professor Internal Control & Accounting Information Systems
Prof. dr. Arco van de Ven RA is vanaf 2008 hoogleraar Internal Control & Accounting Information Systems. Van 2010 tot 2014 was hij tevens hoogleraar Controlling aan de Open Universiteit Nederland. Meer info
AO nieuwe stijl voor financials
Startdatum 8 oktober
di 8 oktober 2024
9:30 - 17:00
Amsterdam
Routebeschrijving
Startdatum 11 december
wo 11 december 2024
9:30 - 17:00
Capelle Aan Den Ijssel
Routebeschrijving