Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Verslaggevingsdag 2025

Leren van fouten

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 19 juni 2025, Sint-Michielsgestel

Prijs (excl. btw)

€ 795 (leden)

€ 895 (niet-leden)

PE

6

Tijdens de jaarlijkse Verslaggevingsdag versterk je je kennis op het vakgebied van externe verslaggeving (jaarrekening, bestuursverslag inclusief duurzaamheidsrapportering). Verslaggevingsdag 2025 staat in het teken van ‘Leren van fouten’. In de wereld van jaarverslaggeving is een fout snel gemaakt. Wat zijn veel gemaakte fouten in jaarrekeningen en bestuursverslagen? Hoe voorkom je deze fouten? Zijn fouten wel of niet materieel? Welke acties onderneem je na het constateren van fouten? Wat zijn de juridische gevolgen van fouten? Na afloop van deze dag heb jij een antwoord op deze en nog vele andere vragen!

Het thema van Verslaggevingsdag 2025 is ‘Leren van fouten’. In verschillende sessies nemen experts je mee in hun ervaringen en perspectieven op fouten in jaarverslaggeving. Gedurende de ochtend worden veelgemaakte fouten besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Tevens wordt behandeld wanneer fouten materieel zijn en wanneer een fout resulteert in het in ernstige mate tekortschieten van de jaarrekening. In de middag wordt verder ingegaan op aandachtsgebieden en fouten in de duurzaamheidsrapportering. Vervolgens zal aandacht worden besteed aan de mogelijke juridische gevolgen van fouten in de jaarrekening en het bestuursverslag. Tijdens een discussiesessie gaan we in op diverse stellingen over fouten in jaarverslaggeving. We sluiten de dag af met een actualiteitensessie over wijzigingen in met name de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving.

De dag is primair gericht op de Nederlandse wet- en regelgeving (Titel 9 Boek 2 BW en de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving). IFRS Accounting Standards komen zijdelings aan bod.

Wat ga je leren?
Het versterken van de kennis over het opmaken, samenstellen, beoordelen en controleren van de jaarrekening, het bestuursverslag inclusief duurzaamheidsrapportering.

Wat levert het je op?

  • Je weet wat de meest voorkomende fouten zijn in jaarverslaggeving
  • Je begrijpt wanneer een fout materieel is en wat de bijbehorende impact is
  • Je onderkent de risico’s op fouten in duurzaamheidsrapportering
  • Je hebt meer inzicht in juridische gevolgen van fouten in jaarverslagen
  • Je weet precies wat te doen bij de constatering van een fout
  • Je bent op de hoogte van de laatste actualiteiten en ontwikkelingen in de richtlijnen voor jaarverslaggeving en Titel 9 Boek 2 BW

Voor wie is de Verslaggevingsdag?
Iedere financiële professional die betrokken is bij jaarrekening, bestuursverslag en duurzaamheidsrapportering.

09.00 – 09.30 Inloop
09.30 – 11.30 Fouten in de jaarrekening - Maarten Hartman (PwC, lid RJ)
We beginnen de dag met veel gemaakte of geconstateerde fouten in een jaarrekening: ‘wat zien we niet’. Je krijgt praktische voorbeelden om te leren van (andermans?) fouten, en vaardigheden om ze zelf tijdig te signaleren.

11.30 – 12.30 Materialiteit van fouten - n.t.b
Niet iedere fout vereist dezelfde actie. In deze sessie leer je hoe je de materialiteit van fouten kunt inschatten en wanneer een fout daadwerkelijk van invloed is op de betrouwbaarheid van de jaarrekening.

12.30 – 13.15 Lunch

13.15 – 14.15 Fouten in duurzaamheidsrapportering - Danny Janssen (Forvis Mazars)
De duurzaamheidsrapportering wordt dit jaar voor het eerst opgemaakt. Hier kunnen we dus nog niet leren van het verleden. In deze sessie leer je hoe je door een focus aan te brengen in de duurzaamheidsrapportering je fouten kunt voorkomen.

14.15 – 15.15 Juridische gevolgen van fouten in jaarverslagen - Lars in 't Veld (CalcuLaw)
In deze sessie krijg je een beter inzicht in het juridisch perspectief op fouten in jaarverslaggeving. Wat zijn de juridische implicaties van fouten in jaarverslagen? En wat zegt dat over de aansprakelijkheid en mogelijke rechtsgevolgen voor accountants en bedrijven?

15.15 – 16.00 Discussie
Je hebt de gehele dag veel nieuwe kennis en inzichten opgedaan. De praktijk is vaak weerbarstiger. In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van stellingen. Op welke manier kun je de kennis in de praktijk gaan toepassen?

16.00 – 17.00 Actualiteit Richtlijnen voor de jaarverslaggeving - Dingeman Manschot (dagvoorzitter)
De dag wordt afgesloten met het bespreken van de laatste ontwikkelingen en wijzigingen in de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving, en hoe jij je hierop kan voorbereiden.

17.00 – 17.30 Hapjes en drankjes

fallback
Maarten Hartman
Senior director PwC Nederland, member Global Accounting Consulting Services PwC worldwide. Meer info
Lars in 't Veld
Lars in 't Veld
Advocaat
Lars in 't Veld is advocaat en gespecialiseerd in ondernemingsrecht, in het bijzonder op het gebied van governance, verslaggeving en accountancy. In die hoedanigheid vertegenwoordigt en adviseert hij (beursgenoteerde) ondernemingen en accountantskantoren, onder meer over de omgang met en aansprakelijkheid vanwege fouten in (duurzaamheids)verslaggeving. Daarnaast bereidt Lars aan de Radboud Universiteit Nijmegen een proefschrift voor over de rol van de controlerend accountant binnen het bestuur… Meer info
Dingeman Manschot
Dingeman Manschot
Partner financial reporting
Dingeman Manschot is partner financial reporting bij het vaktechnisch bureau van Mazars. Dingeman is specialist op het gebied van IFRS en NL GAAP. Daarnaast was hij vanaf 2013 tot en met 2020 lid van de Raad voor de Jaarverslaggeving. Vanaf 2021 is hij waarnemer namens de NBA bij de vergaderingen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. Voorts is hij als docent externe verslaggeving verbonden aan… Meer info
Verslaggevingsdag 2025
Startdatum 19 juni
do 19 juni 2025
9:30 - 17:00
Sint-Michielsgestel
Routebeschrijving