Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

2 dagen

Three-lines of defence in de publieke sector

het fundament voor control en risicobeheersing

Details
Lengte

2 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

do 21 november 2024, Amersfoort

Prijs (excl. btw)

€ 1.495 (leden)

€ 1.595 (niet-leden)

PE

12

Een goed werkend 3-lines of defence model is essentieel voor beheersen van de belangrijkste risico's en voor het in-control zijn van de organisatie. Door heldere taken & verantwoordelijkheden en het optimaliseren van de samenwerking tussen de lijnen kan de efficiëntie van de interne beheersing vaak worden vergroot. Daarbovenop versterkt het het risicobewustzijn van management en medewerkers.

In 2020 is het model aangepast naar het positievere 3-lines model met meer aandacht voor de rollen die de verschillende lines hebben en de samenwerking tussen de lijnen. Dit is een welkome aanvulling op het eerdere model. Toch behoudt ook de oude 3-LoD haar waarde en kunnen beide modellen naast elkaar gebruikt worden.

Het 3-LoD model is voor veel organisaties de basis voor de inrichting van hun control organisatie. De inrichting van de 3-LoD verschilt per type organisatie en hangt af van de grootte en complexiteit. Kortom, de praktijk is weerbarstig.

Er spelen veel dilemma’s, bijv.: wat neem je over als de 1e lijn zijn taken niet uitvoert? Is een 3e lijn zinvol in een kleine organisatie? Hoe richt je je 3-lines model in op een wijze die past bij je organisatie? Welke succesfactoren en randvoorwaarden zijn er? De eerste lijn staat het dichts bij de risico’s en kan ze vaak ook het beste beheersen, maar hoe krijg je haar meer in beweging? Wat doe je wel en wat niet als 2e en 3e lijn? En hoe vergroot je het risicobewustzijn, houding en gedrag van je management en medewerkers? 

Aan de hand van zowel het 3-LM als het 3-LoD model én actuele praktijkvoorbeelden werken we aan een voorbeeld verbeter- of implementatieplan, als rode draad door de cursus.  

Doelstelling
In deze cursus gaan we aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Verdere kennis opdoen van het 3-LoD model en van het nieuwe 3-LM en leren hoe ze (optimaal) toe te passen in de eigen organisatie
  • Bepalen wat de 'Ist & Soll' is voor de inrichting van de eigen organisatie
  • Begrip krijgen van de dillema’s die spelen en handvatten opdoen om deze af te wegen
  • Stappen om de werking van het 3-LoD model te verbeteren
  • Inzicht krijgen in de uitdagingen van de 1e, de 2e en de 3e lijn
  • Grip krijgen op de verantwoordelijkheden van het bestuur en het kunnen adviseren over invulling van deze rol

Inhoud
Tijdens deze 2-daagse cursus gaan we op zoek naar de best mogelijke stappen voor jouw organisatie. We starten met een 0-meting vooraf waarmee je bekijkt hoe volwassen de invulling van jouw organisatie is van het 3-LoD model.

Op dag 1 word je meegenomen in de uitleg over het verschil tussen het oude en nieuwe model, de kracht, de risico's en de praktijkvoorbeelden. Daarna gaan we de verdieping in en bespreken we de taken en rollen van het bestuursorgaan en de 1e lijn.  Tijdens het diner zal een organisatie uit de financiële sector hun reis naar een werkend 3-LoD vertellen. Er is bewust voor een gastspreker uit de financiële sector gekozen omdat zij een hoog volwassenheid kennen qua 3-LoD.  

Op dag 2 gaan we in op de rol en de verantwoordelijkheden van de 2e en 3e lijn. Ook zij spelen een sleutelrol in het verbeterproces.  

Tijdens de 2 dagen bepaal je aan de hand van inhoud, dilemma's, voorbeelden de routekaart voor jouw organisatie. Deze 'eigen' routekaart vormt de rode draad door de 2 dagen heen.

Bestemd voor
Accountants (AA/RA's), (register)controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's), Intern accountants, Overheidsaccountants en andere financiële professionals werkzaam in het publieke domein.

Deelnemers worden verondersteld minimaal 3 jaar werkervaring te hebben met control-audit in het publieke domein. Ook hebben zij zicht op de huidige governance structuur van hun organisatie. Basiskennis van het 3-LoD model wordt bekend verondersteld.

Robert 't Hart
Robert 't Hart
Directeur en docent
Robert is directeur van Naris en Naris Risk Academy. Daarnaast is hij docent risicomanagement o.a. aan de Universiteit Twente. Robert is ooit begonnen met risicomanagement vanuit de governance gedachte. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met resultaatgericht risicomanagement door de koppeling te leggen met de sturingsfilosofie van organisaties. Meer info
Three-lines of defence in de publieke sector
Startdatum 21 november
do 21 november 2024
9:30 - 20:00
Amersfoort
vr 22 november 2024
9:00 - 14:30
Amersfoort
Routebeschrijving