Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

De psychologie van financiële besluitvorming

Waarom slimme mensen soms domme fouten maken

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 9 oktober 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 675 (leden)

€ 795 (niet-leden)

PE

6

Een waslijst aan denkfouten, vooringenomenheden of cognitieve biases die de besluitvorming beïnvloeden. Door te duiken in de psychologische achtergronden van financiële besluitvormingsprocessen krijg je meer inzicht in deze valkuilen. Dit stelt je beter in staat om financiële doelen te behalen.

Tijdens deze cursus maken we kennis met de meest gemaakte denkfouten, cognitieve biases en vooringenomenheden (fallacies) onder financials. Er zijn eindeloos veel voorbeelden die laten zien dat mensen lang niet zulke rationele beslissers zijn als zij (en wij...) denken. Zo blijkt dat we meer moeite hebben om de stekker uit een project te trekken naarmate we er meer tijd en geld in hebben gestoken. Emotioneel begrijpelijk, maar rationeel vaak een verkeerd besluit (sunk cost fallacy).

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen risicomijdend worden bij winsten, maar risico's juist meer gaan tolereren bij verlies (assymetry of risk tolerance). 10*9*8*7 is hetzelfde als 7*8*9*10, nietwaar? Toch blijkt dat dit voor veel mensen niet het geval is, puur door de vraagstelling (anchoring). En hoe verklaar je dat mensen nog steeds meedoen aan de Staatsloterij (possibility effect)?

Niets menselijks is de financial vreemd, dus ook zij kennen een waslijst aan denkfouten die hun besluitvorming beïnvloeden. Door te duiken in de psychologische achtergronden van financiële besluitvormingsprocessen krijg je meer inzicht in deze valkuilen. Dit stelt je beter in staat om financiële doelen te behalen.

Wat ga je leren?

  • Kennismaken met de psychologische wetenschap van financiële besluitvorming
  • Inzicht krijgen in hoe je de meest voorkomende financiële denkfouten kunt vermijden

Wat levert het je op?

  • Je kent en begrijpt de rol van risico en onzekerheid bij de waardering van economische uitkomsten
  • Je kent veelvoorkomende denkfouten bij het maken van inschattingen en het doen van voorspellingen (o.a. biases/ heuristieken, negeren statistiek)
  • Je weet hoe en waarom eerdere ervaringen en track records het geregeld winnen van huidige feiten
  • Je kent de rol van sociale prikkels en groepsdruk in keuzeprocessen
  • Je weet waarom er weerstand is bij veranderingen en wat je ertegen doet
  • Financiële markten: de slimste wint of zij die hun emoties beheersen?

De cursus brengt deelnemers op een interactieve manier op de hoogte van de stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur. We gebruiken daarbij veel aansprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van financiële professionals.

Voor wie is de cursus bestemd?
Controllers, accountants in business, adviserend accountants en eenieder die te maken heeft met (financiële) besluitvorming in organisaties.

Andreas Wismeijer
Andreas Wismeijer
Tenured lecturer Psychologie
Dr. Andreas Wismeijer heeft Psychologie gestudeerd aan Tilburg University waanrna hij een postdoctorale studie is gaan volgen aan de Universitat Autònoma de Barcelona (Barcelona). Daar heeft hij zeven jaar gewerkt als onderzoeker en docent waarna hij gterugkeerde naar Tilburg University om te promoveren op een proefschrift over de psychologische aspecten van geheimhouding. Dr. Wismeijer is als tenured lecturer verbonden aan Tilburg University en heeft daarnaast… Meer info
De psychologie van financiële besluitvorming
Startdatum 9 oktober
wo 9 oktober 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving