De duurzame controller: CSRD-implementatie in 6 stappen
Aan de slag met duurzaamheidsinitiatieven
1 dag
vr 8 november 2024, Utrecht
do 21 november 2024, Utrecht
do 19 december 2024, Breda
€ 695 (leden)
€ 795 (niet-leden)
6
Duurzaamheid. Het ‘wat en waarom’ ken je inmiddels goed. Maar wat betekent het voor jouw organisatie en hoe voer je het in? Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf écht voldoet aan de eisen vanuit de regelgeving? En misschien nog belangrijker: welke kansen biedt het? Hoe implementeer je duurzaamheidsinitiatieven, hoe onderscheidt jouw bedrijf zich in de markt?
Als controller kun je regie nemen, duurzame initiatieven (helpen) ontwikkelen rond uitdagingen én kansen van duurzaamheid. Deze training geeft je handvatten dat te realiseren op basis van een praktisch stappenplan voor CSRD-implementatie.
Veel controllers en financiële professionals willen hun duurzaamheidskennis en -vaardigheden inzetten bij de implementatie van strategische duurzaamheidsinitiatieven van hun bedrijf. Maar waar begin je dan mee? Deze hands-on training geeft een stappenplan en handvatten om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Tijdens het programma wordt geoefend met specifieke thema’s, waaronder het gedachtengoed van John Kotter en Robert Simon.
We beginnen met een korte opfrisronde over relevante regelgeving: Environmental, Social & Governance (ESG), de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Sustainable Finance Disclosures Regulation (SFDR), en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
Vervolgens werken we de CSRD uit met het NBA stappenplan dubbele materialiteitsanalyse:
- Stap 0: Planning, rapportage en audit trail.
- Stap 1: Identificeren van de primaire gebruikers, de getroffen stakeholders en de stille stakeholders.
- Stap 2: Vaststellen van de waardecreatie in je eigen bedrijf en inzicht krijgen in de hele keten, van leveranciers tot eindklanten.
- Stap 3: Opstellen van de bedrijfsspecifieke longlist van mogelijke materiële onderwerpen.
- Stap 4: Formuleren van de risico’s, kansen en impact van die onderwerpen.
- Stap 5: Prioriteren van de onderwerpen op basis van financiële materialiteit en impact materialiteit (= dubbele materialiteitsbeoordeling, kwalitatief). Ook gaat het over de optionele kwantitatieve materialiteitsbeoordeling, en het optionele visueel maken van de onderwerpen.
- Stap 6: Strategische implementatie van de (shortlist van) materiële onderwerpen.
Wat ga je leren?
- Hoe je het NBA Stappenplan in de praktijk doorloopt
- Hoe je gebruikmaakt van de volgende thema’s:
- Dubbele materialiteit en ESG risico’s door WEF
- Het verandermodel van John Kotter en het effect van cultuur op een leidende coalitie
- De definitieve boekjes over verslaglegging van EFRAG en de materiele onderwerpen
- Cultuur en gedrag in de organisatie en effecten op duurzaamheid
- Sturen versus rapporteren op duurzaamheid
- B-Corp en de vier levers of control van Robert Simons
Wat levert het je op?
Na deze praktische training kun je direct aan de slag met het NBA Stappenplan in je eigen bedrijf.
Je weet met welke mensen je een leidende coalitie á la Kotter moet vormen om de initiatieven vlot te trekken.
Je maakt een keuze uit de vele kengetallen waarmee duurzaamheidsinspanningen worden gemeten. Op die manier zet je duurzaamheid prominent op de kaart. Je adviseert de leiding over effectief sturen op gedragsverandering en leiderschapsstijlen.
Bijzonderheden
Ben je RA of AA? De NBA heeft duurzaamheid benoemd als verplicht onderwerp voor 2024.
Voor wie bestemd
Controllers en andere financieel professionals die hun kennis en vaardigheden op het gebied van duurzaamheid willen verdiepen en verbreden. Je basiskennis is op orde, je hebt bijvoorbeeld de cursus De duurzame controller: een introductie gevolgd, of op een andere manier kennis opgedaan van de daarin behandelde onderwerpen.
Aan de slag met jouw eigen team?
We kunnen dit programma ook incompany voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.