Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

2 dagen

De controller in een verwaarloosde organisatie

Veranderkundig werken aan agendering en herstel

Details
Lengte

2 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

di 5 november 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 1.295 (leden)

€ 1.450 (niet-leden)

PE

13

Wat zijn de (financiële) consequenties van destructief leiderschap en een verwaarloosde organisatie? Als controller zie je in de rol van business partner veel in hoe verantwoord en gestuurd wordt. Langdurig gebrek aan sturing en begeleiding heeft veel impact op een organisatie, maar het wordt vaak niet gezien door de top. Hoe breng je dat als controller veilig ter sprake? Dit is waar de theorie van de verwaarloosde organisaties zijn toegevoegde waarde levert.

Organisaties lijken aan de buitenkant vaak prima te functioneren, maar onder de oppervlakte kan er van alles mis zijn. En als het dan écht mis gaat, is het antwoord te vaak een wisseling van topman of -vrouw, gevolgd door een structuuringreep (zoals bij de Belastingdienst) of een ‘cultuurprogramma’. In de directie- en bestuurskamers is er te weinig aandacht voor de geleefde werkelijkheid van organisaties. Men heeft het te druk met managen van de chaos en de stakeholders, of het tevreden houden van politici. Het aanpakken van onderliggende oorzaken wordt vaak vermeden.

Als business partner ziet de controller veel in hoe wordt verantwoord en gestuurd. Wordt er ad hoc gehandeld? Hoe worden problemen aangepakt? Worden medewerkers aangesproken op gedrag? Hoe is de stemming aan de top, maar ook aan de basis.

Dit is waar de theorie van de verwaarloosde organisaties zijn toegevoegde waarde levert. De theorie geeft handvatten voor (ontwikkelings)vraagstukken vanuit een systemisch perspectief. Het is niet de schuld van ‘de top’ of ‘die medewerkers’. Het heeft vaak langdurig ontbroken aan sturing en begeleiding van organisatie en mensen. En dan gaan mensen het zelf uitzoeken en zonder waardering gaan zij hun persoonlijk belang voorop zetten.

Verwaarloosde organisaties komen voor in grote en in kleine bedrijven, zowel in de private sector als de publieke sector. Denk aan banken, maakindustrie, dienstverlening, zorginstellingen, het onderwijs, het openbaar vervoer, de energiesector, de Rijksoverheid, gemeenten, provincies, politie.

Wat ga je leren?

  • Je herkent (de kenmerken van) verwaarlozing en destructief leiderschap
  • Je weet wat de financiële termen en consequenties daarvan zijn
  • Je weet hoe je de organisatieproblematiek veilig agendeert bij het eindverantwoordelijk management
  • Je weet hoe je de geleefde werkelijkheid herkent en duidt op basis van de theorie
  • Je kent en begrijpt de rol van hogere management, het middenkader en lijnmanagement en hoe je daarbinnen optimaal acteert in jouw rol als business partner

Tijdens de cursus staan de ervaringen uit de (eigen) praktijk centraal en worden intensief besproken. Met een gastspreker/vakgenoot (controller) reflecteren we op de invulling van de eigen rol als controller.

Wat levert het je op?

  • Je hebt veranderkundige kennis en instrumenten om problemen in organisaties te herkennen, duiden en te agenderen.
  • Je hebt inzicht in de stadia van ontwikkeling en weet hoe achterstand in te lopen.
  • Je past methoden toe om onder regie van het management te werken aan organisatieontwikkeling.
  • Je weet welke rol je als business partner kan pakken. 

Goed om te weten

De cursus bestaat uit 4 dagdelen, verdeeld over 2 dagen. Deelnemers krijgen zowel vooraf als tussentijds (lees)opdrachten uit het boek ‘Leren interveniëren in verwaarloosde
organisaties’ van Joost Kampen. Houd rekening met ten minste 4 lesuren voorbereiding.

Voor wie is de cursus bestemd?

Controllers, accountants in business, adviserend accountants en eenieder die te maken heeft met (financiële) besluitvorming in organisaties.

De deelnemers ontvangen vooraf het boek ‘Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties’ van Joost Kampen.

Aan de slag met jouw eigen team?

We kunnen dit programma ook incompany voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.

 

Joost Kampen
Joost Kampen
Veranderkundige en geestelijk vader van de theorie van de verwaarloosde organisatie.
Joost Kampen is veranderkundige en geestelijk vader van de theorie van de verwaarloosde organisatie. De afgelopen twintig jaar begeleidde hij rond de 200 organisaties bij het herstel van ontwikkelingsproblemen ontstaan door langdurige verwaarlozing. Hij deelt doorleefde praktijkvoorbeelden, ontsluit wetenschappelijke kennis en reikt instrumenten aan. Meer info
De controller in een verwaarloosde organisatie
Startdatum 5 november
di 5 november 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
di 10 december 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving