Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

2 dagen

De controller in een verwaarloosde organisatie

Veranderkundig werken aan agendering en herstel

Details
Lengte

2 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

di 5 november 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 1.295 (leden)

€ 1.450 (niet-leden)

PE

13

Als business partner ziet de controller veel in hoe verantwoord wordt en hoe gestuurd wordt. In het ad hoc opereren en in het repareren. In het niet aanspreken van mensen. In hoe de stemming is aan de top, maar ook aan de basis.

Dit is waar de theorie van de verwaarloosde organisaties zijn toegevoegde waarde levert.

Organisaties lijken aan de buitenkant vaak prima te functioneren maar onder de oppervlakte kan er van alles mis zijn. Als het mis gaat, is het antwoord te vaak een wisseling van topman of -vrouw, gevolgd door een structuuringreep (zoals nu bij de Belastingdienst plaatsvindt) of een ‘cultuurprogramma’ geleid door een extern bureau. Er is in de directie- en bestuurskamers te weinig aandacht voor de geleefde werkelijkheid van organisaties. Men heeft het te druk met managen van de chaos en de stakeholders, of politici tevreden houden. Het ongemak van het aanpakken van onderliggende oorzaken in organisaties wordt veelal vermeden.

Als business partner ziet de controller veel in hoe verantwoord wordt en hoe gestuurd wordt. In het ad hoc opereren en in het repareren. In het niet aanspreken van mensen. In hoe de stemming is aan de top, maar ook aan de basis. De controller ziet ‘de plek der moeite’, aan de hand van datgene wat hier niet gezegd kan worden.

Dit is waar de theorie van de verwaarloosde organisaties zijn toegevoegde waarde levert. De theorie geeft handvatten voor ontwikkelingsproblemen in organisaties. Dat is een systemisch perspectief. Het is niet de schuld van ‘de top’ of ‘die medewerkers’. Het heeft namelijk langdurig ontbroken aan sturing en begeleiding van organisatie en mensen. En dan gaan mensen het zelf uitzoeken en zonder waardering gaan zij hun persoonlijk belang voorop zetten.

Verwaarloosde organisaties komen voor in grote en in kleine organisaties zowel in de private sector als de publieke sector. Denk aan banken, maakindustrie, dienstverlening, zorginstellingen, het onderwijs, het openbaar vervoer, de energiesector, de Rijksoverheid, gemeenten, provincies, politie.

Doelstelling
De deelnemers krijgen veranderkundige kennis en instrumenten aangereikt om dit type problemen in organisaties te herkennen, duiden en te agenderen. Zij krijgen inzicht in de stadia van ontwikkeling om achterstand in te lopen. Zij leren een methode om onder regie van het management te werken aan ontwikkeling en wat hun rol als business partner daarbij kan zijn.

Inhoud
De cursus bestaat uit 4 dagdelen les, verdeeld over 2 dagen. Verder krijgen de deelnemers zowel vooraf als tussentijds (lees)opdrachten uit het boek ‘Leren interveniëren in verwaarloosde
organisaties’ van Joost Kampen. Houd rekening met ten minste 4 lesuren voorbereiding.

Dag 1:

 • Hoe herken je verwaarlozing en destructief leiderschap
 • Wat zijn de kenmerken
 • Hoe kun je die vertalen in de financiële termen en consequenties
 • Hoe agendeer je dit bij het eindverantwoordelijk management
 • Wat zijn de voorwaarden om dit veilig te kunnen doen
 • Ervaringen uit de praktijk

De deelnemers gaan aan de slag met een methode van organisatieontwikkeling. Als opdracht krijgen zij mee een logboek bij te houden over de geleefde werkelijkheid in hun organisatie. Tussentijds wisselen de deelnemers hun reflecties uit.

Dag 2:

 • Duiden van de opgehaalde werkelijkheid met behulp van de theorie
 • De rolverdeling tussen lijn management en controller: is ieder in positie
 • Reflectie op invulling eigen rol als controller: gastspreker controller uit verwaarloosde organisatie
 • De rol van hoger management
 • Rol middenkader
 • Eigen rol als business partner
 • Hoe blijf jij overeind

Bestemd voor
Controllers, accountants in business, adviserend accountants en eenieder die te maken heeft met (financiële) besluitvorming in organisaties.

De deelnemers ontvangen vooraf het boek ‘Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties’ van Joost Kampen.

Aan de slag met jouw eigen team?
We kunnen dit programma ook in huis voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.

Joost Kampen
Joost Kampen
Veranderkundige en geestelijk vader van de theorie van de verwaarloosde organisatie.
Joost Kampen is veranderkundige en geestelijk vader van de theorie van de verwaarloosde organisatie. De afgelopen twintig jaar begeleidde hij rond de 200 organisaties bij het herstel van ontwikkelingsproblemen ontstaan door langdurige verwaarlozing. Hij deelt doorleefde praktijkvoorbeelden, ontsluit wetenschappelijke kennis en reikt instrumenten aan. Meer info
De controller in een verwaarloosde organisatie
Startdatum 5 november
di 5 november 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
di 10 december 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving