De CSRD-koorts breekt uit
CSRD is nu in volle heftigheid los gebarsten. Sinds het einde van de zomer is duidelijk geworden dat het ESG-pad van de Europese Unie gewoon doorgaat. Sommigen hadden de verwachting dat met de verkiezingen van afgelopen juni een stevige stap teruggezet zou worden en temporisatie plaats zou vinden of dat de duurzaamheidsplannen helemaal van tafel zouden gaan.
Op sommige punten is er wel uitstel, zoals met de ontbossingswet, die een jaar is uitgesteld. Ook is er op basis van het rapport van Draghi meer oog voor de concurrentiepositie van de Europese bedrijven. Maar de doelen op het gebied van duurzaamheid blijven bestaan. En er wordt nu doorgezet.
De afgelopen maand zijn VNO-NCW, MKB-Nederland, de SER en de NBA begonnen met het geven van voorlichting aan de brancheverenigingen. Hierbij was ik ook aanwezig en de bijeenkomsten waren bijzonder nuttig. Bij de leden is een grote behoefte aan informatie, blijkt uit de hoeveelheid vragen die aan brancheverenigingen wordt voorgelegd. Dit geldt ook voor de kleine bedrijven in de keten. Ook was de constatering dat veel bedrijven en ondernemers ontmoedigd raken door de complexiteit, het aantal datapunten lijkt overweldigend en de te zetten stappen zijn moeilijk inzichtelijk te maken. Het is dus aan de ene kant belangrijk dat de verantwoordelijken binnen bedrijven begrijpen waar het over gaat, maar ook dat je als accountant goed zicht krijgt om je adviseursrol of assurancerol in te vullen richting je klanten. Wat betekent ESG/duurzaamheid voor je klanten, en wat kun jij voor hen betekenen
De afgelopen anderhalve maand zijn dan ook heel intensief geweest, doordat er veel vragen komen van accountants en van bedrijven over wat CSRD voor hen gaat betekenen: Is het nu allemaal echt zo ingewikkeld, wat haal ik mij op de hals als ik tot rapporteren overga en daarna ook nog een transitie wil gaan maken? Heb ik de goeie mensen in huis, welke nieuwe technieken zijn er, wat doe ik met mijn IT, hoe financier ik het en wat betekent het voor mijn winstgevendheid?
Al deze vragen komen aan de orde in de cursus ESG/CSRD voor de mkb-accountant, en met een verdere verdieping in de cursus Toepassing ESG in de praktijk van de (mkb)-accountant: verdieping duurzaamheid, waarbij de praktijk ingevuld wordt met een aantal relevante casussen. Nieuw is voor accountants ook de cursus Aan de slag met CSRD Assurance, waarbij je voorbereid wordt om de bekwaamheidseisen in te vullen.
Op deze wijze ben je voorbereid om met de klant het goede gesprek aan te gaan, je team te enthousiasmeren en je accountantspraktijk of bedrijf toekomstbestendig te maken!