Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Update over fraude en ethiek voor controllers en CFO's

Voorbeelden van fraude uit de praktijk

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

di 1 oktober 2024, Utrecht

ma 2 december 2024, Amsterdam

Prijs (excl. btw)

€ 695 (leden)

€ 795 (niet-leden)

PE

6

Welke (on)mogelijkheden bieden organisaties voor het plegen van fraude? Hoe ontdek je (tijdig) fraude als CFO of controller? Welke lessen leren we uit de praktijk? Wat zijn de blinde vlekken, waar moet je extra op letten, en wanneer is het verstandig een expert in te schakelen?

Tijdens deze cursus gaan we in op actuele ontwikkelingen over fraude en ongewenste gedragingen. De docenten delen hun actuele ervaringen uit de praktijk en geven je handvatten zodat je frauderisico’s binnen je organisatie eerder kunt signaleren.

Naast theorie over wat fraude precies is, waarom het zich voordoet en hoe je het kan voorkomen, komen vooral heel veel praktijkvoorbeelden langs. Ingegaan zal worden op in de praktijk aangetroffen fraudepatronen, waarbij ook fraudes die de laatste jaren het nieuws hebben gehaald worden besproken.

Deze cursus gaat dus niet over de nieuwste richtlijnen en publicaties van NBA, maar is een praktische cursus voor CFO's en controllers in de profit- en non-profit sector.

Welke (on)mogelijkheden bieden organisaties voor het plegen van fraude? Hoe ontdek je (tijdig) fraude als CFO of controller? Welke lessen leren we uit de praktijk? Welke fraudepatronen komen (vaak) voor? Wat zijn de blinde vlekken, waar moet je extra op letten, wanneer is het verstandig een expert in te schakelen?

Wat ga je leren?
Tijdens de dag krijg je antwoord op onder meer de volgende vragen:

 • Wat is fraude?
 • Hoe bepaal je frauderisico's?
 • Hoe identificeer je fraude?
 • Wat is de impact van fraude?
 • Wat komt er kijken bij een fraudeonderzoek en wat levert het op?
 • (Hoe) kun je fraude voorkomen?

Dit bespreken we binnen ethische kaders en we gaan ook in op (ethische) dilemma's.

Tot slot staan we stil bij actuele ontwikkelingen van (onderzoeken naar) ongewenste gedragingen. Een onderwerp dat nu bijna dagelijks in het nieuws is. De docenten delen hun ervaringen: hoe ga je om met (anonieme) meldingen? Wat zijn passende acties? Hoe stel je het normenkader vast? Wat zijn de do’s en dont’s bij een onderzoek? Hoe herken je oneigenlijke meldingen?

Wat levert het je op?
We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Verbeter je kennis over gedrag, ethiek en besluitvorming.
 • Krijg inzicht in fraudepatronen.
 • Leer fraude(risico's) identificeren.
 • Krijg tools om frauderisico's eerder te herkennen.
 • Versterk je professioneel-kritische houding.

Voor wie is deze cursus bestemd?
CFO's, controllers en andere financiële professionals die een praktische update zoeken over fraude om eerder frauderisico's in de organisatie te herkennen.

Karin Koppers
Karin Koppers
Oprichter en directeur
Karin Koppers is samen met Bart Bruin oprichter en directeur van forensisch onderzoeksbureau Integis. Gezamenlijk hebben zij meer dan 50 jaar ervaring met fraudeonderzoeken, feiten- en toedrachtsonderzoeken, (financieel-administratieve) ondersteuning bij geschillen en fraudepreventie, waaronder het bevorderen van integer gedrag. Karin geeft regelmatig lezingen en trainingen op dit gebied. Meer info
Bart Bruin
Bart Bruin
Oprichter en directeur
Bart Bruin is samen met Karin Koppers oprichter en directeur van forensisch onderzoeksbureau Integis. Gezamenlijk hebben zij meer dan 50 jaar ervaring met fraudeonderzoeken, feiten- en toedrachtsonderzoeken, (financieel-administratieve) ondersteuning bij geschillen en fraudepreventie, waaronder het bevorderen van integer gedrag. Bart geeft regelmatig lezingen en trainingen op dit gebied. Meer info
Update over fraude en ethiek voor controllers en CFO's
Startdatum 1 oktober
di 1 oktober 2024
13:30 - 20:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 2 december
ma 2 december 2024
13:30 - 20:00
Amsterdam
Routebeschrijving