Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Toepassing ESG in de praktijk van de (MKB) accountant: verdieping duurzaamheid

Aan de slag met duurzaamheid

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 5 september 2024, Breda

di 19 november 2024, Utrecht

ma 9 december 2024, Sassenheim

Prijs (excl. btw)

€ 695 (leden)

€ 775 (niet-leden)

PE

6

De basiskennis over duurzaamheid heb je als accountant en finance professional onder de knie maar hoe moet deze kennis worden toegepast in de praktijk? Waar begin je? Tijdens de cursus helpt ESG/ CSRD expert Vincent Wanders je om direct met je klant met duurzaamheid aan de slag te gaan, zodat je duurzaamheid en de regelgeving oppakt om je klant te begeleiden en te adviseren.

In deze cursus werken we de vereisten van CSRD en ESG rapportages concreet uit. In de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn de rapportage vereisten opgenomen, maar wat zijn de eerste stappen om te zetten als je klant aan het duurzaamheidstraject begint? Door de juiste vragen te stellen help je met het formuleren van beleid, het meten en help je je klant om investeringsbeslissingen op het gebied van duurzaamheid beter te onderbouwen.

De praktische toepassing van de wet- en regelgeving staat centraal. Hierbij speelt keteninzicht een bepalende rol. Daarbij gaan we de plaats van de klant in de waardeketen en de ketenpartners bepalen. Daarna komen in cursus de volgende aspecten aan bod:

 • Waar begin je het proces met je klant?
 • Beschrijving strategie en beleid rond duurzaamheid
 • Bepaling stakeholders
 • Bepaling dubbele materialiteit
 • Inrichting impact, risico en kansen management
 • Bepalen investeringen, verduurzamen vastgoed
 • Onderbouwing keuze van rapportagepunten en datapunten
 • Impact van CSRD op andere afdelingen binnen de organisatie

Je maakt kennis met nieuwe ontwikkelingen waarmee je klant ook te maken krijgt, zoals de net aangenomen Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Maar ook de impact van de SFDR komt aan bod, die zich vertaald in eisen van banken. En ESG aspecten zijn bepalend bij subsidieverlening en aanbestedingen. Zo krijg je inzicht in de concreet te zetten stappen om jouw klant ESG-proof te laten zijn!

Leerdoelen:

 • Het praktisch toepassen van de laatste inzichten op ESG/ CSRD wet- en regelgeving voor accountants;
 • Kennis opdoen van de waardeketen waarin je klant opereert en het kunnen aansturen van de keteninformatie;
 • Invullen van ESG-gerelateerde verwachtingen die leven bij de (on) verwachte stakeholders en de dubbele materialiteit bepaling;
 • Kennis opdoen over de wijze van toepassen van impact, risico en kansen;
 • Inzicht opdoen hoe de ESG-thematiek zich verhoudt tot de rol en de verantwoordelijkheden van de accountant, financeprofessional.

Er is volop ruimte om je eigen vragen aan de orde te stellen. Hierdoor is het mogelijk de cursus gelijk te verbinden met de vraagstukken uit de eigen beroepspraktijk.

Leerresultaat

 • Je kan de juiste vragen stellen over duurzaamheid, CSRD en ESG aan jouw klanten of binnen je onderneming en bent van toegevoegde waarde bij het adviseren en maken van beleid;
 • Je past de wet en regelgeving praktisch toe en kan deze op juiste manier inzetten voor je klant of onderneming;
 • Je hebt inzicht in risico’s en kansen rond duurzaamheid voor je klant of onderneming en zet deze processen in gang;
 • Begrijp je de systematiek van rapporteren door je klant of onderneming met gebruik van rapportagepunten en datapunten;
 • Tenslotte kan je helpen bij het opzetten van een transitieplan waar je (klant) mee aan de slag kan!

De verkregen kennis is direct toepasbaar in de praktijk.

Bestemd voor
Controlerend Accountants (AA/RA's) en andere financiële professionals en bestuurders, (Register) Controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's), Internal Auditors, Intern accountants.

Deze verdieping cursus veronderstelt basiskennis van ‘duurzaamheid voor de (MKB) accountant, dan wel andere kennis over ESG en CSRD. Deze cursus gaat over toepassing in de praktijk: we gaan aan de slag om de opgedane theoretische kennis in de praktijk toe te passen.

- Voor RC 's en CPC's is het ledentarief van toepassing.

Vincent Wanders
Vincent Wanders
Drs., RA - Finance, Auditing, ITIA, GRC, ESG
Vincent Wanders RA doceert sinds 1990 Financial auditing en GRC voor verschillende instellingen (UvA, VU, Nyenrode) en opleiders (NBA-opleidingen, Alex van Groningen, Ebbinge). Zijn onderwijs en onderzoek werkzaamheden verricht hij altijd naast zijn praktijk werk als bestuurder, CFO of accountant, onder meer bij AVR, EY, Deloitte, Achmea en KPN. Bij Nyenrode University doceert hij nu o.a. Financial Auditing en Corporate Governance in de postmasterfase .Op… Meer info
Toepassing ESG in de praktijk van de (MKB) accountant: verdieping duurzaamheid
Startdatum 5 september
do 5 september 2024
9:30 - 17:00
Breda
Routebeschrijving
Startdatum 19 november
di 19 november 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 9 december
ma 9 december 2024
9:30 - 17:00
Sassenheim
Routebeschrijving