Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Risicomanagement in de publieke sector

Publieke waarde als basis

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

di 1 oktober 2024, Utrecht

di 10 december 2024, Zwolle

Prijs (excl. btw)

€ 695 (leden)

€ 795 (niet-leden)

PE

6

Risicomanagement is niet meer weg te denken uit de publieke sector. Anders dan het bedrijfsleven gaat het verder dan financiële risico's. Het gaat immers om publieke waarde. Tijdens de basiscursus Risicomanagement in de publieke sector?maken wij aan de hand van gangbare risicomanagement modellen én praktijkvoorbeelden een verbeter- of implementatieplan. Direct toepasbaar in jouw organisatie!

Verschillende wet- en regelgeving (bv AVG, rechtmatigheid, BIO) zorgt of vereist de uitrol van meerdere risk + control frameworks binnen publieke organisaties. Ook wordt een diversiteit aan risicoanalyses uitgevoerd en ontstaat er meer en meer behoefte aan prioriteren en inschatten van risico's.
 
Hoe krijg je informatiestromen bij elkaar en hoe richt je integraal risicomanagement in? Welke stappen moet je zetten naar een in-control statement?? Welke risicomanagement modellen zijn gangbaar? Wat zijn de kwaliteitseisen voor een risicoanalyse? En hoe vergroot je het risicobewustzijn, houding en gedrag van management en collega’s zodat het daadwerkelijk iets van de hele organisatie wordt?

Wat ga je leren?

 • Je krijgt een overzicht van gangbare risicomanagement modellen en leert deze toe te passen op basis van de juiste argumenten.
 • Je leert hoe je voor effectief risicomanagement een plan van aanpak of verbeterplan opstelt.
 • Je krijgt inzicht in de kwaliteitseisen die aan een risicoanalyse worden gesteld.
 • Inzicht in de valkuilen rond risicomanagement op basis van theorie én praktijkcases en hoe je omgaat met weerstand.
 • Een actueel beeld van rechtmatigheidsverantwoording (ICS, BIO, cyberrisico's).
 • Meer grip op de samenhang tussen strategie, sturing en risk.
 • Je leert hoe je de vertaalslag maakt naar AO/IB en VIC/IAF vastleggingen.

Wat levert het je op?

 • Je hebt meer inzicht in de fundamenten die binnen je organisatie de grondslag vormt van risicomanagement.
 • Je hebt een gezamenlijk risicomanagementmodellen zoals COSO, ISO31000, 3 LOD en bespreken hoe je best practices vormt geeft.
 • Je kent de stappen van een risicoanalyse en kwaliteitseisen.
 • Je kent concepten als 'risicohouding', 'risicodenken', 'risicogedrag' en gebruikt nstrumenten om het risicobewustzijn van je organisatie te vergroten.

Voor wie is de cursus bestemd?
Accountants (AA/RA's), (register)controllers (RC's), Certified Public Controllers (CPC's), Intern accountants, Overheidsaccountants en andere financiële professionals werkzaam in het publieke domein.

Deze cursus is bedoeld voor financials met nog niet veel ervaring met risicomanagement in het publieke domein. De cursus behandelt de basis aan modellen, frameworks, concepten en relevante wetgeving geheel in de context en de eigenheid van de publieke sector.

Robert 't Hart
Robert 't Hart
Directeur en docent
Robert is directeur van Naris en Naris Risk Academy. Daarnaast is hij docent risicomanagement o.a. aan de Universiteit Twente. Robert is ooit begonnen met risicomanagement vanuit de governance gedachte. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met resultaatgericht risicomanagement door de koppeling te leggen met de sturingsfilosofie van organisaties. Meer info
Risicomanagement in de publieke sector
Startdatum 1 oktober
di 1 oktober 2024
9:00 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 10 december
di 10 december 2024
9:00 - 17:00
Zwolle
Routebeschrijving