Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

2 dagen

Maximaal Rendement op IT

In 5 stappen meer grip op IT kosten en baten

Details
Lengte

2 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

di 3 december 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 1.450 (leden)

€ 1.595 (niet-leden)

PE

12

Als CFO of controller ben je (mede) verantwoordelijk voor de bewaking van IT kosten in de organisatie. Maar je bent geen IT-er. Hoe heb je dan tóch grip op IT-kosten? Hoe houd je regie op de investeringen van begin tot eind? En, hoe zet je IT-investeringen in om voor je organisatie een hoger rendement te realiseren?

IT zorgt in organisaties voor veel ‘aandacht’, zeker omdat er veel geld in wordt geïnvesteerd. En die investeringen zorgen ook voor hoge verwachtingen rond IT die niet altijd even realistisch zijn. IT-projecten duren vaak langer en kosten niet zelden meer dan gepland. Ook onderhoudskosten van IT-systemen zijn aanzienlijk. Kernvraag is dus: staan de opbrengsten van IT in verhouding tot de investeringen?

Als CFO of business controller ben je (mede) verantwoordelijk voor de bewaking van IT-kosten in de organisatie. Maar je bent geen IT-er. Hoe krijg je dan toch grip op de IT-kosten? Hoe houd je regie op de investeringen van begin tot eind? En, hoe zet je IT-investeringen in om voor je organisatie een hoger rendement te realiseren? Dat vereist een andere manier van denken.

De theorie en concepten van ‘het nieuwe denken’ behandelen we aan de hand van casuïstiek, oefeningen en andere lessons learned van je eigen en andere organisaties voor optimaal ‘leer rendement’.

Wat ga je leren?

 • Hoe je overzicht en inzicht krijgt in beheer van IT-kosten met behulp van het 5-stappenplan.
 • Wat de logica is van moderne bedrijfsvoering en wat kernmerken zijn van ‘het nieuwe denken’.
 • Hoe je vanuit financieel perspectief op duurzame manier grip krijgt op IT-kosten en investeringen.
 • Hoe je het totale rendement op IT maximaliseert.
 • Hoe ga je anders om met IT en financiële verantwoording ervan om tot beter resultaat te komen.
 • Hoe kom je tot meetbaar resultaat dat je afzet tegen benodigde investeringen en krijg je meer Rendement op IT (ROI).

Wat levert het je op?

 • Je weet hoe je als niet IT-er grip krijgt op de IT kosten en baten in je organisatie.
 • Je hebt overzicht van wat er speelt én wat er moet gebeuren om een hoger rendement op IT te realiseren.
 • Je weet hoe je IT kostenbewaking en investeringen aanstuurt. Niet alleen in aanloop naar en tijdens projecten, maar tijdens het ‘dagelijks onderhoud’.
 • Je hebt ervaring met de nieuwe mindset, nieuwe manier van denken, positionering, inzet en financiering van IT.
 • Je zet tooling en methodieken in om kosten inzichtelijk te maken, investeringen te beoordelen en financiële doorbelasting te realiseren.
 • Je weet welke processen nodig zijn om de ROI aanpak duurzaam te implementeren.

Voor wie is de cursus bestemd?
Deze cursus is voor iedere financial die (mede) verantwoordelijk is voor de financiële huishouding van een organisatie. Niet alleen voor het reilen en zeilen van de dagelijkse operatie, maar ook voor de strategische planning voor de middellange en lange termijn. Er is geen specifieke IT-(voor)kennis nodig.

Goed te weten
Tijdens de cursus maken we gebruik van de whitepaper ‘Maximaal Rendement op IT’. Deze reiken we uit bij aanvang van de training. We gaan ook in gesprek met een gastspreker. Deze spreker heeft in zijn/ haar organisatie een IT rendement ‘ervaring’ achter de rug. In het gesprek staan de lessons learned centraal.

Aan de slag met jouw eigen team?
We organiseren dit programma ook incompany voor jouw team. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op jouw eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het fin. Mciële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.

Jacco Schonewille
Jacco Schonewille
senior IT professional
Dr. Jacco Schonewille MITM is gepromoveerd (TU Delft) op de rol van IT binnen organisaties en in het bijzonder bij fusie en overnames. Met een brede blik op mens en IT realiseert hij met meer dan dertig jaar ervaring, IT-verandertrajecten binnen nationaal en internationaal opererende organisaties. Hij is daarnaast actief als trainer en methodiekontwikkelaar. Meer info
Robert Visscher
Robert Visscher
Bedrijfskundige, IT expert
Drs. Robert Visscher is als bedrijfskundige afgestudeerd aan de Nyenrode Business Universiteit, met een specialisatie in verandermanagement en organisatiecultuur. Zijn kracht ligt in het begeleiden van de ontwikkeling van mensen en organisaties, de laatste vijftien jaar vooral op het gebied van digitalisering. Ook is hij actief als trainer, spreker, mentor en coach. Meer info
Maximaal Rendement op IT
Startdatum 3 december
di 3 december 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
di 10 december 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving