Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Masterclass Compliance voor board members

Compliance: een must of een last?

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

wo 9 oktober 2024, Amsterdam

ma 16 december 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 550 (leden)

€ 650 (niet-leden)

PE

4

Deze masterclass is ontwikkeld voor leden van directies en Raden van Commissarissen, (eind)verantwoordelijk voor toezicht op compliance in de organisatie. Ook professionals die regelmatig de boardroom adviseren over compliance zijn welkom.

Na afloop van de masterclass heb je een goed begrip van wat compliance inhoudt, de (toenemende) relevantie en veranderende dynamiek. Je kent de verschillende compliance methoden voor risicobeheersing en je weet hoe je tijdig relevante compliance onderwerpen voor de board agenda signaleert.

Fraude, schending van integriteit, problemen binnen de organisatie. De continuïteit van een onderneming kan daardoor ernstig in gevaar komen. Dit zijn allemaal onderwerpen (en risico’s) die vallen onder het containerbegrip ‘Compliance’. Het tijdig (onder)kennen van dit soort risico's in de boardroom is van cruciaal belang.

In de masterclass wordt duidelijk dat compliance uiteindelijk te maken heeft met cultuur en gedrag. De media staat met grote regelmaat vol van compliance issues die spelen bij bedrijven. Een kleine greep:

 • Verschillende dynamieken hebben de tot voor kort succesvolle beursgenoteerde voetbalclub Ajax, in de tang:
  • Alex Kroes startte op 15 maart 2024 bij Ajax als algemeen directeur, maar werd ruim 2 weken later alweer geschorst door de club vanwege ‘handelen met voorkennis’. Kroes had vlak voor de bekendmaking van zijn voorgenomen benoeming tot algemeen directeur, ruim zeventienduizend Ajax-aandelen gekocht. Wat had de RvC (anders) kunnen doen?
  • Marc Overmars was sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken bij Ajax. Hij vertrok in 2022 per direct als directeur voetbalzaken bij Ajax toen bleek dat hij gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten stuurde aan meerdere vrouwelijke collega's. Welke signalen zijn niet opgepakt?
 • Supermarktketen Jumbo, en vooral topman en mede-eigenaar Frits van Eerd, zijn onlosmakelijk met de motorsport verbonden. Tot eind 2022 de FIOD een inval doet bij Van Eerd in verband met een grootschalig witwasonderzoek en het bedrijf in opspraak komt. De supermarkt worstelt met de invulling van de functie van ceo temeer omdat een rechtszaak lang op zich kan laten wachten en het imago van Van Eerd is geschaad. Van Eerd stopte nadat hij werd opgepakt al tijdelijk als topman, maar al gauw wordt duidelijk dat hij helemaal niet meer terugkeert. De crisis rondom Van Eerd heeft er flink ingehakt bij het familiebedrijf door het wegvallen van een gezichtsbepalend familielid. Had de compliance officer dit kunnen voorkomen?

Tijdens de masterclass gaan we, naast de theorie, met elkaar ook uitgebreid in op voorbeelden en praktijkervaring. De docent zoekt actief de interactie met de groep en wakkert de discussie aan door verschillende actuele cases voor te leggen. Dit brengt mooie en diverse perspectieven op tafel en levert interessante gesprekken op.

Wat ga je leren?
De volgende thema’s worden behandeld:

 • Wat is compliance? Het wettelijk kader en praktijkvoorbeelden.
 • Compliance functie: de verschillende rollen en het compliance charter.
 • Integriteit, cultuur en gedrag in de organisatie: awareness en opleiden van medewerkers.
 • Hoe zorg je dat compliance niet verwordt tot ‘afvinken’, maar is gericht op het versterken van de integriteit van de organisatie en de personen daarin.
 • Compliance op de board agenda: interactie directie, Raad van Commissarissen en compliance.
 • Bestuursaansprakelijkheid, corporate governance en strategie ‘in a nutshell’.

Wat levert het je op?

 • Begrip van wat compliance inhoudt en de (toenemende) relevantie en veranderende dynamiek.
 • Tools waarmee je tijdig relevante compliance onderwerpen signaleert die je op de board agenda kan zetten. Hiermee ondersteun je Bestuur en Commissarissen om tot zorgvuldige besluitvorming te komen.
 • Algemeen begrip van verschillende compliance methoden voor risicobeheersing.

Voor wie is deze cursus bestemd?
Deze masterclass is geschikt voor leden van directies, Raden van Commissarissen, verantwoordelijk voor toezicht op compliance in de organisatie. Maar ook voor compliance professionals en accountants in business, die regelmatig in de boardroom komen om te adviseren en rapporteren over compliance in de organisatie. Ook aandeelhouders en andere stakeholders zijn welkom.

Vanessa Jeurissen-Kohn
Vanessa Jeurissen-Kohn
Directeur
Vanessa heeft ruime ervaring in de financiële industrie als directeur, commissaris en adviseur in compliance & integriteit, legal, governance, regulatory, informatiebeveiliging en risk vraagstukken. Zij floreert in haar rol als ze impact kan maken als intrapreneur/ bouwer en als change manager als zij de organisatie naar een hoger niveau kan brengen door empowerment van anderen. Vanessa geeft geregeld trainingen op het gebied van Compliance, CDD,… Meer info
Masterclass Compliance voor board members
Startdatum 9 oktober
wo 9 oktober 2024
13:00 - 17:30
Amsterdam
Routebeschrijving
Startdatum 16 december
ma 16 december 2024
13:00 - 17:30
Utrecht
Routebeschrijving