Inleiding innovatiemanagement voor accountants
Deze cursus is nog niet gepland, Klik hier voor ons totale cursusaanbod
Innoveren in het publieke domein is prachtig en belonend maar vormt vaak een uitdaging van formaat! Niet alleen is het vraagstuk op zichzelf al vaak complex, maar in de meeste gevallen heb je te maken met veel meer stakeholders, een kritisch publiek, een veel langere tijdshorizon, veel wet- en regelgeving, stevige budgetten en aanzienlijke risico’s. Hoe doe je dat goed, zonder met een overdaad aan ‘control’ innovatie te beknotten? Hoe kan je als financieel professional daar je steentje aan bijdragen? Ook: hoe volg je constructief-kritisch nieuwe projecten in een vroege fase van hun ontwikkeling, en kan je risico’s beter in kaart brengen en hanteerbaar maken?
In de eerste plaats is de volgende vraag op zijn plaats: in welk opzicht is innoveren in het publieke domein voor overheden en not-for-profit organisaties anders? Hoe ga je daar mee om? Welke dilemma’s en uitdagingen horen daarbij, en wat betekent dat voor jou, je organisatie en je werkzaamheden?
Een paar mooie startvragen: in welk opzicht is innoveren in het publieke domein voor overheden en non-profit organisaties anders? Hoe ga je daar als financieel professional mee om? Welke dilemma’s en uitdagingen horen daarbij, en wat betekent dat voor jou, je organisatie en je werkzaamheden?
Naast theorie kijken we ook met elkaar naar de praktijk. Aan de hand van zelf ingebrachte praktijkcasussen leggen we concrete verbanden tussen de theorie en de praktijk van innovatie in de publieke werkomgeving. Integriteit en waardegedreven innovatie staan centraal bij het boeken van duurzame resultaten.
Deze interactieve masterclass vraagt om intrinsieke motivatie en een open groepsdynamiek waarin iedereen op een veilige manier vraagstukken en uitdagingen deelt en daarmee de anderen inspireert.
Wat ga je leren?
- Wat innovatie en innovatiemanagement inhouden
- Hoe de overheid en publieke organisaties innoveren en wat bijzondere kenmerken zijn
- Inzicht in de rol van de accountant op het gebied van innovatie
- Je leert om te gaan met dilemma’s en spanningsvelden die samenhangen met innoveren
- Hoe je publieke waarden betrekt bij innovatievraagstukken
- Hoe je het innovatie maturity model toepast in jouw eigen werk om effectieve oplossingen en adviezen te geven
Wat levert het je op?
- Een helder beeld van wat innovatie inhoudt en hoe dit concept zich verhoudt tot de specifieke context van overheden en non-profit organisaties.
- De unieke uitdagingen van innovatie in de publieke sector. Je weet welke specifieke uitdagingen en dilemma's er zijn bij het innoveren binnen de overheid en non-profit organisaties, en hoe deze verschillen van de private sector.
- Je hebt inzicht in hoe je als financieel professional een actieve rol kunt spelen in innovatieprocessen.
- Je kan innovatie verbinden met de kernwaarden van je organisatie en hoe je duurzame resultaten kunt boeken.
- Je kan de theorie over innovatiemanagement kunt toepassen in je eigen werk.
- Je hebt kennis over het innovatie maturity model en kan dit model gebruiken om de innovatiegraad van je organisatie te beoordelen en te verbeteren.
- Je kan omgaan met de complexe dilemma's en spanningsvelden die vaak gepaard gaan met innovatie.
Goed te weten
- Je krijgt een uitgebreide innovatiemanagement syllabus/handboek en leeslijst mee
- Je krijgt uitleg over de toepassing van de innovatie maturity scan
- Als deelnemer mag je de vervolgopleiding tot IMS-GOV gecertificeerd publiek innovatiemanager volgen
- Na afloop ontvang je een officieel certificaat van deelname van Stichting TIM Foundation.
Voor wie is de masterclass bestemd?
Accountants en financieel adviseurs, managers, projectmanagers en adviseurs die werken in het publieke domein.
Aan de slag met jouw eigen team?
We kunnen dit programma ook in huis voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer medewerkers. Een incompanyprogramma maken we op maat en direct toepasbaar op jullie eigen werksituatie. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50% van open deelname.