Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

CSRD/ESRS op hoofdlijnen

Duurzaamheidsrapportage essentials voor 2024

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 12 september 2024, Breda

wo 16 oktober 2024, Amsterdam

di 26 november 2024, Breda

Prijs (excl. btw)

€ 795 (leden)

€ 895 (niet-leden)

PE

7

In één cursusdag behandelen de docenten de CSRD en de ESRS op hoofdlijnen. Ook wordt aan de hand van een casus uit de adviespraktijk een beeld gegeven van de uitdagingen om impact, risico’s en kansen te identificeren, en om de strategie en het beleid te formuleren.

De CSRD/ESRS-cursus behandelt de voorschriften voor duurzaamheidsrapportages vanaf 2024. Bedrijven moeten in deze rapportages verantwoording afleggen over milieu-, sociale en governance (ESG) aspecten, inclusief hun impact en bijbehorende risico's en kansen (‘dubbele materialiteit’). Accountants of andere assurance providers valideren deze rapportages. Grote organisaties van openbaar belang (OOB), zoals beursgenoteerde bedrijven, moeten vanaf 1 januari 2024 aan CSRD/ESRS voldoen. Andere grote bedrijven volgen een jaar later. De naleving van deze uitgebreide regels (die meer dan 500 pagina's beslaan) vereist het verzamelen van veel data, het maken van schattingen en het uitbreiden van informatiesystemen. Maar het begint allemaal met het identificeren van impacts, risico's en kansen, en het opstellen van strategieën en beleid.

Wat ga je leren? 
We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen: 

 • Je leert de essentie begrijpen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Dit omvat de vereisten en voorschriften waaraan duurzaamheidsrapportages vanaf 2024 moeten voldoen. 
 • Inzicht in het proces van identificeren en de impact op ondernemingen op het gebied van milieu, sociale en governance (ESG) aspecten. Daarbij horen ook de risico's en kansen (dubbele materialiteit).
 • Hoe je strategieën en beleid kan formuleren om aan de CSRD/ESRS-verplichtingen te voldoen, inclusief het omgaan met de geïdentificeerde impact, risico's en kansen.
 • Je krijgt inzicht in het belang van het verzamelen van een groot aantal datapunten en het maken van schattingen om te voldoen aan de rapportagevereisten. Je weet deze gegevens te analyseren voor nauwkeurige rapportage. 

Wat levert het je op? 
Na deze cursus: 

 • Ben je op de hoogte van de inhoud van de CSRD en ken je de verschillen ten opzichte van de voorschriften uit het Besluit bekendmaking Niet Financiële Informatie (BNFI).
 • Weet je of, en zo ja wanneer, de CSRD/ESRS voor jouw organisatie van toepassing is.
 • Heb je een overzicht van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) die door European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) zijn opgesteld.
 • Ken je de inhoud van de cross cutting ESRS (2) en de belangrijkste verschillen met IFRS 1S die is uitgegeven door de International Sustainability Standards Board (ISSB). Je weet wat dubbele materialiteit inhoudt.
 • Weet je wie de belanghebbenden bij de duurzaamheidsverslagen zijn.
 • Heb je een beeld van de benodigde datapunten, mogelijke schattingen, informatiesystemen en de uitdagingen.
 • Weet je welke mate van assurance wordt vereist en heb je een beeld van de werkzaamheden die door de accountant moet worden uitgevoerd en eventuele aandachtspunten die hij/zij heeft.
 • Ken je de aandachtspunten die er zijn over de voorschriften (onder meer van de Raad voor de Jaarverslaggeving).

Voor wie is deze cursus bestemd?
Accountants, interne en overheidsaccountants, controllers, accountants in business.

Aan de slag met jouw eigen team?
We kunnen dit programma ook incompany voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een?incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd, waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.

Ton Meershoek
Ton Meershoek
Technical Expert Financial Reporting AFM, Lecturer financial reporting Nyenrode Business Universiteit, IOSCO C1 observer IFRS IC en former member of the Advisory Council of the IASB. Meer info
CSRD/ESRS op hoofdlijnen
Startdatum 12 september
do 12 september 2024
9:00 - 17:30
Breda
Routebeschrijving
Startdatum 16 oktober
wo 16 oktober 2024
9:00 - 17:30
Amsterdam
Routebeschrijving
Startdatum 26 november
di 26 november 2024
9:00 - 17:30
Breda
Routebeschrijving
Startdatum 12 december
do 12 december 2024
9:00 - 17:30
Nieuwegein
Routebeschrijving