Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Corporate Governance in de boardroom

Optimaal bestuur en toezicht met actuele inzichten

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

ma 16 september 2024, Breda

di 10 december 2024, Utrecht

Prijs (excl. btw)

€ 795 (leden)

€ 895 (niet-leden)

PE

6

Is jouw kennis over corporate governance nog up-to-date? Heb je helder voor ogen welke rol je vervult en welke rechten en verplichtingen daarbij horen? Hoe navigeer je succesvol tussen conflicterende belangen? Wat zijn aansprakelijkheidsrisico’s en hoe ga je daarmee om?

Tijdens deze cursus leer je over de nieuwste inzichten op het gebied van corporate governance, van actuele wet- en regelgeving tot concrete casestudies. Deze kennis helpt je om tot zorgvuldige en strategische besluitvorming binnen de boardroom te komen.

Als (toekomstig) lid van de directie of raad van commissarissen van een vennootschap behartig je het belang van de vennootschap. In Nederland kennen we het stakeholders model wat betekent dat je de belangen van alle stakeholders (zoals aandeelhouders, werknemers, financiers, leveranciers, klanten en andere belanghebbenden) meeweegt in je besluitvorming. Maar wat is dan het 'belang van de vennootschap' en hoe maak je de juiste afwegingen? ‘Corporate governance’ gaat over de organisatie van de leiding, het toezicht daarop én de besluitvorming door leidinggevende organen. Kennis van corporate governance is dus essentieel om goed te kunnen functioneren in een leidinggevende of toezichthoudende functie. 

Is jouw kennis over corporate governance nog up-to-date? Heb je helder voor ogen welke rol je vervult en welke rechten en verplichtingen daarbij horen? Hoe navigeer je succesvol tussen conflicterende belangen? Wat zijn de aansprakelijkheidsrisico's en hoe ga je daarmee om?

Wat ga je leren?
Goed bestuur en toezicht (en de vereisten daarvan) staan centraal in deze cursus. Daarbij natuurlijk rekeninghoudend met het belang van de vennootschap en de daarmee verbonden onderneming. We reiken praktische tools aan om effectief om te gaan met verschillende stakeholders en hoe je komt tot zorgvuldig bestuur en toezicht. Na de cursus kun je zelf beter beoordelen welke afwegingen directies en raden van commissarissen kunnen, mogen, en soms moeten maken.

Naast theoretische kennis gaan we aan de slag met concrete vragen en bespreken we praktische casuïstiek. De docenten combineren sterke theoretische kennis met praktijkervaring op het hoogste niveau.

Wat levert het je op?
Na afloop van de cursus heb je de volgende leerdoelen bereikt: 

 • Up-to-date kennis van corporate governance, zowel in de praktijk als in de wet- en regelgeving.
 • Nieuwe inzichten over de complexiteit van belangenafwegingen (aandeelhouders, werknemers, financiers, leveranciers, klanten, etc.).
 • Je hebt antennes ontwikkeld om strategie en dynamiek van diverse stakeholders te identificeren.
 • Je zet succesvol tools in om tot zorgvuldige besluitvorming te komen als bestuurder en commissaris.
 • Je zet succesvol tools in om complexe besluitvorming succesvol te sturen.
 • Je kent methoden voor risicobeheersing.

Bestemd voor
Deze cursus is geschikt voor leden van directies, raden van commissarissen, of zij die dat (willen) worden. Maar ook voor controllers, accountants in business, juristen en andere consultants die vaak in de boardroom komen van familiebedrijven, multinationals en bedrijven gehouden door private equity.

Quote van één van de deelnemers
"Echt een hele relevante cursus voor iedereen met een buitenlandse aandeelhouder of een one- tier board of een RvC. Ik denk niet dat ik ooit eerder een dergelijke cursus heb gevolgd. Het was een feest van herkenning. Ook het bespreken van praktijksituaties met elkaar was erg leerzaam!"
 
Aan de slag met jouw eigen team?
We organiseren dit programma ook incompany voor jouw team. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een?incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.

Henk Arnold Sijnja en Marinus Wisselink behandelen de volgende onderwerpen vanuit respectievelijk het juridisch kader en de praktijk: 
 
OCHTEND: Inleidend | Algemeen | Juridisch 

 • Bestuursmodellen (two-tier, one-tier, structuurregime, concernverhoudingen)
 • Wettelijk en regelgevend kader
 • Het vennootschappelijk belang | stakeholders model
  - Privaat gehouden ondernemingen / private equity / familieondernemingen
  - Beursgenoteerde ondernemingen
  - Concernverbanden / multinational
 • Corporate governance | Codes en best practices
 • Case studies op basis van rechtspraak
 • Internationale ontwikkelingen
 • Aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders

MIDDAG: De complexiteit in de praktijk 

 • Het vennootschappelijk belang uitgediept
 • Wat gebeurt er in de board room?
 • De spanning tussen shareholders en stakeholders
 • Hoe speel je het machtsspel als de belangen groter worden?
 • De Ondernemingsraad; vriend of vijand?
 • Wie is er de baas binnen alle stakeholders?
Marinus Wisselink
Marinus Wisselink
Expert counsel
Marinus is na een carrière in de advocatuur overgestapt naar het bedrijfsleven en de laatste 13 jaar de adviseur van de directie en de raad van commissarissen van Tata Steel Nederland BV geweest. Hij heeft uitgebreide kennis van corporate governance en kan praktisch inzicht bieden in de spanningen die er in en rond de boardroom ontstaan. Hij is actief als expert counsel. Daarnaast zit hij… Meer info
fallback
Henk Arnold Sijnja
Advocaat-partner ondernemingsrecht
Henk Arnold is advocaat-partner ondernemingsrecht bij de internationale business law firm DLA Piper te Amsterdam. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in de fusie- en overnamepraktijk en staat ondernemingen en instellingen bij in beursovernames, kapitaalmarkttransacties, private M&A, joint ventures, reorganisaties en herstructureringen. Hij adviseert directies, raden van commissarissen en general counsel op het gebied van corporate governance en financiele rapportage. Henk Arnold doceert over aansprakelijkheid… Meer info
Corporate Governance in de boardroom
Startdatum 16 september
ma 16 september 2024
9:30 - 17:00
Breda
Routebeschrijving
Startdatum 10 december
di 10 december 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving