Corporate Governance in de boardroom
Optimaal bestuur en toezicht met actuele inzichten
1 dag
di 10 december 2024, Utrecht
€ 795 (leden)
€ 895 (niet-leden)
6
Is jouw kennis over corporate governance nog up-to-date? Heb je helder voor ogen welke rol je vervult en welke rechten en verplichtingen daarbij horen? Hoe navigeer je succesvol tussen conflicterende belangen? Wat zijn aansprakelijkheidsrisico’s en hoe ga je daarmee om?
Tijdens deze cursus leer je over de nieuwste inzichten op het gebied van corporate governance, van actuele wet- en regelgeving tot concrete casestudies. Deze kennis helpt je om tot zorgvuldige en strategische besluitvorming binnen de boardroom te komen.
Als (toekomstig) lid van de directie of raad van commissarissen van een vennootschap behartig je het belang van de vennootschap. In Nederland kennen we het stakeholdersmodel wat betekent dat je de belangen van alle stakeholders (zoals aandeelhouders, werknemers, financiers, leveranciers, klanten en andere belanghebbenden) meeweegt in je besluitvorming. Maar wat is dan het 'belang van de vennootschap' en hoe maak je de juiste afwegingen? ‘Corporate governance’ gaat over de organisatie van de leiding, het toezicht daarop én de besluitvorming door leidinggevende organen. Kennis van corporate governance is dus essentieel om goed te kunnen functioneren in een leidinggevende of toezichthoudende functie.
Is jouw kennis over corporate governance nog up-to-date? Heb je helder voor ogen welke rol je vervult en welke rechten en verplichtingen daarbij horen? Hoe navigeer je succesvol tussen conflicterende belangen? Wat zijn de aansprakelijkheidsrisico's en hoe ga je daarmee om?
Wat ga je leren?
Goed bestuur en toezicht (en de vereisten daarvan) staan centraal in deze cursus. Daarbij natuurlijk rekeninghoudend met het belang van de vennootschap en de daarmee verbonden onderneming. We reiken praktische tools aan om effectief om te gaan met verschillende stakeholders en hoe je komt tot zorgvuldig bestuur en toezicht. Na de cursus kun je zelf beter beoordelen welke afwegingen directies en raden van commissarissen kunnen, mogen, en soms moeten maken.
Naast theoretische kennis gaan we aan de slag met concrete vragen en bespreken we praktische casuïstiek. De docenten combineren sterke theoretische kennis met praktijkervaring op het hoogste niveau.
Wat levert het je op?
Na afloop van de cursus heb je de volgende leerdoelen bereikt:
- Up-to-date kennis van corporate governance, zowel in de praktijk als in de wet- en regelgeving.
- Nieuwe inzichten over de complexiteit van belangenafwegingen (aandeelhouders, werknemers, financiers, leveranciers, klanten, etc.).
- Je hebt antennes ontwikkeld om strategie en dynamiek van diverse stakeholders te identificeren.
- Je zet succesvol tools in om tot zorgvuldige besluitvorming te komen als bestuurder en commissaris.
- Je zet succesvol tools in om complexe besluitvorming succesvol te sturen.
- Je kent methoden voor risicobeheersing.
Voor wie is deze cursus bedoeld?
Deze cursus is geschikt voor leden van directies, raden van commissarissen, of zij die dat (willen) worden. Maar ook voor controllers, accountants in business, juristen en andere consultants die vaak in de boardroom komen van familiebedrijven, multinationals en bedrijven gehouden door private equity.
Quote van één van de deelnemers
"Echt een hele relevante cursus voor iedereen met een buitenlandse aandeelhouder of een one-tier board of een RvC. Ik denk niet dat ik ooit eerder een dergelijke cursus heb gevolgd. Het was een feest van herkenning. Ook het bespreken van praktijksituaties met elkaar was erg leerzaam!"
Aan de slag met jouw eigen team?
We organiseren dit programma ook incompany voor jouw team. Dat is al een goede optie bij vijf of meer deelnemers. Een?incompany programma maken we op maat en is direct toepasbaar op de eigen werksituatie. Geen reistijd en waar en wanneer het jou uitkomt. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50%.
Henk Arnold Sijnja en Marinus Wisselink behandelen de volgende onderwerpen vanuit respectievelijk het juridisch kader en de praktijk:
OCHTEND: Inleidend | Algemeen | Juridisch
- Bestuursmodellen (two-tier, one-tier, structuurregime, concernverhoudingen)
- Wettelijk en regelgevend kader
- Het vennootschappelijk belang | stakeholders model
- Privaat gehouden ondernemingen / private equity / familieondernemingen
- Beursgenoteerde ondernemingen
- Concernverbanden / multinational - Corporate governance | Codes en best practices
- Case studies op basis van rechtspraak
- Internationale ontwikkelingen
- Aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders
MIDDAG: De complexiteit in de praktijk
- Het vennootschappelijk belang uitgediept
- Wat gebeurt er in de board room?
- De spanning tussen shareholders en stakeholders
- Hoe speel je het machtsspel als de belangen groter worden?
- De Ondernemingsraad; vriend of vijand?
- Wie is er de baas binnen alle stakeholders?