Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

AO en ESG

De invloed van ESG op informatieverzorging

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

do 17 oktober 2024, Utrecht

di 12 november 2024, Nieuwegein

ma 9 december 2024, Amsterdam

Prijs (excl. btw)

€ 795 (leden)

€ 895 (niet-leden)

PE

6

In 2025 moeten ca drieduizend bedrijven in Nederland aan de CSRD regelgeving voldoen. De informatieverzorging rond ESG wijkt sterk af van de standaard inrichting van de AO rondom de jaarrekening. De wijze van verzamelen, vastleggen, verwerken en verstrekken van informatie gaat ver over de bedrijfsgrenzen heen, is minder gestandaardiseerd en bevat daarnaast ook kwalitatieve en prospectieve data.

Deze cursus is bestemd voor iedere finance executive die betrokken is bij de inrichting, evaluatie en verbetering van de AO en informatievoorziening rondom ESG en behoefte heeft aan overzicht en inzicht.

De relevantie van duurzaamheid voor organisaties kan niet meer worden ontkend. Environmental, Social en Governance (ESG)-aspecten spelen een cruciale rol in zowel de strategiebepaling als de maatschappelijke verantwoording van organisaties. In Nederland moeten zo'n drieduizend bedrijven al in 2025 aan de CSRD regelgeving gaan voldoen.

De financiële functie is betrokken bij het verzamelen, vastleggen en rapporteren van financiële informatie. De betrouwbaarheid wordt geborgd door de opleiding en transactiegerichte ERP-applicaties. Bij duurzaamheidsinformatie ligt dit echter anders:

De relevantie van ESG-informatie hangt af van de invloed die duurzaamheid heeft op het bedrijfsmodel van de organisatie en van de impact van bedrijfsactiviteiten op de maatschappij. Voor deze impactbepaling moet de invloed op de hele waardeketen worden meegenomen. Dit betekent dat de informatieverzorging voor duurzaamheidsinformatie sterk afwijkt van de standaard inrichting van de AO rondom de jaarrekening. De wijze van verzamelen, vastleggen, verwerken en verstrekken van informatie gaat over de bedrijfsgrenzen heen, is minder gestandaardiseerd en bevat daarnaast ook kwalitatieve en prospectieve data.

Preventieve en repressieve maatregelen voor betrouwbare duurzaamheidsinformatie variëren. Daarom moet de de rol en kennis van financiële afdelingen worden toegespitst op de andere eisen die duurzaamheidsinformatie aan de administratieve organisatie stelt.

Wat ga je leren?

  • Duurzaamheid in het kader van langetermijn waardecreatie en wet -en regelgeving.
  • CSRD en European Sustainability Reporting Standards: ESG-datapunten.
  • COSO Sustainability Reporting 2023.
  • Relevantie ESG-informatie: materialiteitsanalyse.
  • Betrouwbare ESG-informatie: preventieve en repressieve beheersingsmaatregelen.

Wat levert het je op?
Na afloop van deze cursus overzie je:

  • De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidsinformatie en rapportageverplichtingen (CSRD, ESRS, dubbele materialiteit).
  • De invloed van ESG op informatieverzorging.
  • De wijze van borgen van betrouwbaarheid van ESG-informatie.
  • De inrichting van interne beheersing van ESG-informatie.
  • De rol van de controller met betrekking tot ESG-informatie.

Voor wie is de cursus bestemd?
Finance executives die betrokken zijn bij de inrichting, evaluatie en verbetering van de administratieve organisatie en informatievoorziening rondom ESG.

Arco van de Ven
Arco van de Ven
Professor Internal Control & Accounting Information Systems
Prof. dr. Arco van de Ven RA is vanaf 2008 hoogleraar Internal Control & Accounting Information Systems. Van 2010 tot 2014 was hij tevens hoogleraar Controlling aan de Open Universiteit Nederland. Meer info
AO en ESG
Startdatum 17 oktober
do 17 oktober 2024
9:30 - 17:00
Utrecht
Routebeschrijving
Startdatum 12 november
di 12 november 2024
9:30 - 17:00
Nieuwegein
Routebeschrijving
Startdatum 9 december
ma 9 december 2024
9:30 - 17:00
Amsterdam
Routebeschrijving