Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

1 dag

Actualiteiten uit de insolventiepraktijk

Voorzie en voorkom een faillissement

Details
Lengte

1 dag

Eerstvolgende startdata & locaties

ma 2 juni 2025, Nieuwegein

ma 6 oktober 2025, Bunnik

Prijs (excl. btw)

€ 585 (leden)

€ 635 (niet-leden)

PE

6

Organisaties bevinden zich steeds vaker in zwaar weer. Dat kan leiden tot ernstige problemen, in het ergste geval tot een faillissement. Hoe kun je een dreigend faillissement tijdig zien aankomen en voorkomen, en ben je optimaal van toegevoegde waarde als financieel adviseur? Dat leer je in de cursus Actualiteiten uit de insolventiepraktijk.

In een wereld waarin steeds meer bedrijven kampen met tegenwind is er een groeiende behoefte aan vakbekwame adviseurs die organisaties bijstaan in tijden van dreigende insolventie. Adviseurs die de organisatie vanuit verschillende standpunten belichten, het overzicht bewaren en de actuele ontwikkelingen op insolventiegebied volgen en toepassen.

De Wet Homologatie Onderhands Crediteurenakkoord (WHOA, vanaf 2021 van kracht) is een krachtig instrument om faillissementen te voorkomen. Als accountant is het essentieel om te begrijpen hoe je signalen van dreigende insolventie herkent, en optimaal adviseert bij te nemen stappen om financiële stabiliteit in het bedrijf te waarborgen.

Wat ga je leren?

  • De  WHOA en het hiervan toepassen in de praktijk om faillissementen te voorkomen
  • De werking van reorganisatie, surseance, faillissement en doorstart
  • Alles over ringfencing en het beheer van risico's
  • De rangorde van crediteuren en rol van separatisten en de fiscus
  • Onderzoek zekerheidsverstrekking, DGA-gerelateerde aspecten, hoofdelijkheid en borgtocht
  • Inzicht in aansprakelijkheid van bestuurders, aandeelhouders en gelieerde vennootschappen
  • De impact van actio Pauliana, retentierecht, leveringsvoorwaarden en zakelijke zekerheden

Wat levert het je op?

  • Je bent een vertrouwde en effectieve adviseur voor organisaties in financiële moeilijkheden
  • Je past de WHOA effectief toe om faillissementen te voorkomen en crediteurenakkoorden te krijgen
  • Je bent  op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het insolventiegebied
  • Je begeleidt bedrijven nog beter bij het beheren van financiële crisis
  • Je hebt een snelle start gemaakt met opbouwen van waardevol netwerk van collega-accountants en adviseurs in deze gespecialiseerde niche

Voor wie is deze cursus?
Accountants en adviseurs die voorbereid willen zijn op het adviseren van organisaties in zwaar weer.

Reactie van onze deelnemers "Deze cursus is aan te raden voor iedereen die meer wil weten over bedrijven in zwaar weer en insolventie. De docent, Gert Romme, weet op een enthousiaste en toegankelijke manier de link tussen theorie en praktijk te leggen. Zijn gedrevenheid en passie maken de presentatie levendig en interessant van begin tot eind. Zelfs droge theorie wordt op een leuke en begrijpelijke manier gebracht, wat zorgt voor een leerzame ervaring."

Aan de slag met jouw eigen team?
We kunnen dit programma ook in huis voor jouw team organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer medewerkers. Een incompanyprogramma maken we op maat en direct toepasbaar op jullie eigen werksituatie. Bovendien kan het financiële voordeel bij grotere groepen oplopen tot 50% van open deelname.

Het programma begint om 13:30 met een korte inleiding, gevolgd door een scenarioanalyse van oorzaken van financiële problemen. Vervolgens verdiepen we ons in reorganisatie en Ringfencing. Na de pauze bespreken we de werkingsmechanismen van surseance, faillissement en doorstart, gevolgd door een sessie over pre-pack, flitsfaillissement en turboliquidatie. Voor de dinerpauze behandelen we de Wet Homologatie Onderhands Crediteurenakkoord (WHOA). Na het diner worden praktijkvoorbeelden en eigen casuïstiek besproken, gevolgd door een sessie over de rol van de curator en de rangorde van crediteuren. We sluiten de dag af met bestuurdersaansprakelijkheid, de rol van de bank en een interactieve Q&A.
Gert Romme
Gert Romme
Bedrijfsadviseur, investeerder en spreker
Gert Romme heeft 25+ jaar ervaring in het adviseren van en investeren in MKB ondernemingen. Zijn zeer toegewijde focus ligt op financiering, verduurzaming, waardecreatie, waardeherstel en waardeoverdracht binnen MKB+ bedrijven. Gert staat bekend als een praktische, waardevolle sparringpartner voor managementteams die uiteenlopende strategische veranderingsprocessen doormaken, van scaling up tot bedrijfsoverdracht, van verduurzaming tot turnaround. Ook is hij mede-eigenaar van enkele uiteenlopende bedrijven, waaronder Boix Europe… Meer info
Actualiteiten uit de insolventiepraktijk
Startdatum 2 June
ma 2 juni 2025
13:30 - 20:30
Nieuwegein
Routebeschrijving
Startdatum 6 October
ma 6 oktober 2025
13:30 - 20:30
Bunnik
Routebeschrijving